Нардеп Микола Задорожній вважає, що кошти від податків (ПДФО) військових мають іти на оборону, а не на тротуарну плитку

19.09.2023

Народний депутат Микола Задорожній повідомив про проведення у Верховній Раді засідання комітету з питань бюджету, де досить довго і аргументовано обговорювали зміни до бюджету 2023 та бюджетного кодексу. Парламентар висловив свою позицію стосовно важливого та актуального питання: куди мають йти кошти від податків (ПДФО) військових – залишатися на місцях чи спрямовуватися на оборону країни?

«Дійсно, зараз працюємо над формуванням бюджету і на наступний 2024 рік і постало питання забезпечення наших військових.

З великою повагою та вдячністю ставлюсь до громад Сумщини, які допомагають Силам оборони, досить оперативно реагують на потреби військових, задовольняючи їх запити. За наявною в мене інформацією, громади області виділяють на потреби військових від 20 до 360% «військових» надходжень, тобто окремі громади віддають більше ніж отримують «військового» ПДФО, а також за рахунок цих надходжень реалізовували заходи з відновлення постраждалої інфраструктури та будівництво і ремонт споруд цивільного захисту.

Але так є не скрізь, особливо це стосується інших областей, керівники громад яких буквально зловживають “військовими” грошима. І таку ситуацію потрібно виправляти.

Надалі, всі потреби підрозділів Сил Оборони мають оперативно закривати відповідні служби МО та ГШ, де є зараз прогалини, а громади виконати свою соціальну функцію!

Тому моя позиція – підтримати урядовий законопроект, яким “військове” ПДФО має йти на військові потреби, зокрема 50 відсотків – Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України на здійснення заходів із закупівлі спеціальної техніки та обладнання (по суті, кошти йтимуть на розвідувальне та контррозвідувальне обладнання, вітчизняні БПЛА тощо); 50 відсотків – Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості України для виготовлення продукції оборонного призначення, зокрема, техніка і боєприпаси, яких так не вистачає на передовій.

При цьому як депутат, ретельно працюю, щоб громади навіть без “військового” ПДФО продовжили нормально функціонувати. Для цього будуть відпрацьовані механізми (а деякі з них вже є, на 4 кв 2023  – 10 млрд грн) державних субвенцій. Тому керівникам громад не варто переживати, що держава їх залишить на самоті із викликами сьогодення!

Поряд із тим, ті, нерадиві керівники, які наживалися на “зайвих” коштах, тепер робити цього більше не зможуть.

Вважаю, що це справедлива позиція і її я буду дотримуватися при подальшій розробці бюджету на 2024 рік. Переконаний, що таку позицію, мають і наші закордонні партнери, які виділяючи значні кошти на підтримку України, на нашу Перемогу, хотіли б щоб вони і йшли на Перемогу, а не на зайву бруківку чи барабани!..» – написав Микола Задорожній на своїй сторінці у Фейсбуці, закликавши колег розділити його думку.

Нагадаємо, Микола Задорожній підтримав рішення бюджетного комітету Верховної Ради України щодо виділення спеціального фінансування для  відновлення енергосистеми, зокрема й Сумської області, після ворожих атак.  Як зазначив парламентар, знаючи підступність ворога, маємо готуватися до гіршого, щоб у скрутну хвилину країна змогла гідно вирішити надзвичайні ситуації.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: