“Виживаємо”: як мешканці кількох прикордонних сіл Великописарівської громади чотири місяці живуть без електроенергії

19.09.2023

Чотири місяці без електроенергії живуть мешканці кількох прикордонних сіл Великописарівської громади. Наприкінці травня внаслідок обстрілу російських військ там було пошкоджено лінію електропередач, яка живила ці села. З проханням відновити електропостачання люди неодноразово звертались до керівництва області та в ПАТ “Сумиобленерго”, але й нині продовжують жити без світла та електрики.

Від одного з прикордонних сіл Великописарівської громади до кордону з Росією близько чотирьохсот метрів. Далі, за крайньою лісосмугою — територія Російської Федерації.

У місцевому магазині двічі на день вмикають генератор: жителі можуть прийти та підзарядити свої гаджети. Мешканка села Ганна Свиридівна розповідає, що вона може це робити вкрай рідко. Жінка-пенсіонерка, доглядає за сестрою з інвалідністю. До повномасштабної війни, каже, їм допомагали соцпрацівники, нині ж усе має робити сама. А за відсутності електроенергії стало ще важче.

“Моїй сестрі 94 роки, мені 86. Я вже не можу води з колодязя дістати. Я виходжу серед дороги і стою чекаю, поки хто йтиме — попросити. Так я кнопочку включила (прим. ред. – на телефоні), та й таке. А тепер нам, ну що робити?”, – пояснює Ганна Цілюрик.

У березні 2022 року переїхала в це село з Харкова пані Світлана. “Я працювала на Тепловій Станції й коли її розбомбили, ми приїхали 5 березня сюди, на батьківщину. Тут сказали сусіди, що тихо. У минулому році нам тут було набагато краще, ніж зараз. Без світла дуже важко, дуже тяжко, ну що казати? Нічого. Виживаємо”, – говорить Світлана Цюрко.

Пані Тетяна живе в прикордонному селі понад 30 років. Разом з чоловіком тримають домашнє господарство. “Ми набираємо водичку, поїти худобу, телят, птицю, собак. Включаємо генератор і включаємо фонтанчик: “Бахчисарай” я його називаю. І по шлангу набираємо водичку — це на два-три дні нам вистачає. Колись, в мирний час ми тут дуже часто жарили шашлики, але зараз не той час, нема того настрою. Я готую на дровах своїм собакам їжу: кашу варю з м’ясом і так далі”, – пояснює Тетяна Блошкіна.

Собі їжу готують господарі за допомогою газового балона в літній кухні, каже пані Тетяна. Якщо ж потрібна електроенергія — вмикають акумулятор. В сусідній кімнаті на столі в мисках зберігають м’ясо. Обов’язково його солять. “М’ясні продукти — 2-3 дні і все. Треба або борщі варити, але маленькі порції. Потрошку-потрошечку, щоб ніяких запасів. Взагалі, селянин звик, щоб були запаси, м’яса, десь щось… Зараз такого немає”, – каже жінка.

Нещодавно пані Тетяна з чоловіком придбали сонячну панель, тож тепер у будинку є світло, а односельці можуть тут зарядити свої гаджети. “Приходять дівчата і заряджаємо телефони, ноутбуки. Ну, ось так якось, трішечки цивілізації нам дихнуло, завдяки такій панельці”, – пояснює Тетяна Блошкіна.

Жителі прикордоння розповіли, що з проханням відновити електропостачання неодноразово зверталися і до керівництва області й в ПАТ “Сумиобленерго”. Але допомоги не отримали. Тож, зібравши ініціативну групу, приїхали в Сумську обласну військову адміністрацію.

“Так, буває гучно. Але дуже багато й тихих днів, коли можна “внедриться” і зробити нам світло, скрутити провід”, – пояснює пані Тетяна. “Поки зараз погода є, гарна погода. А як задощиться, до нас не доїдеш”, – каже житель прикордонного села Григорій Безбородов.

Під час зустрічі представник “Сумиобленерго” Олександр Маландій розповів, що електропостачання поки відновити не можуть. Пов’язано це з небезпекою для енергетиків. “Як тільки приїжджає спецтехніка: це спецавтомобіль ЗіЛ 131 і на цьому ЗіЛу стоїть “вишка” ТВ136. Тобто, якщо ми виїжджаємо за територію селища Велика Писарівка, то вже чути, там поля, все. Чути, що їде спецтехніка — вже починають (прим. авт. – обстрілювати). “Є план відновлення у нас, щодо мереж по ваших.. Як тільки буде десь, що не буде так гучно ми все зробимо, – говорить заступник директора технічного ПАТ “Сумиобленерго” Олександр Маландій.

Заступниця начальника Сумської ОВА Марія Зонова запропонувала жителям прикордонних сіл тимчасово виїхати. Люди відповіли, що родини з дітьми евакуювались, а вони свої домівки не покинуть. У підсумку, вирішили залучити до відновлення електромереж сусіднє “Харківобленерго”. “Два тижні на опрацювання технічних рішень з Харківською областю, з “Харківобленерго”, можливості підключення до їх мереж, технологічної можливості постачання електроенергії до споживачів і, відповідно, повідомлення мешканців письмово, телефоном, будь-яким методом зв’язку. Тобто, беремо на контроль це питання”, – зазначає Марія Зонова. Усі мешканці, говорить Тетяна Блошкіна, сподіваються, що питання електропостачання вирішиться до настання холодів.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: