На території Сумщини знаходиться 305 тонн пестицидів та тари з-під них

20.09.2023

Як повідомила директор Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Сумської обласної державної адміністрації Ірина Кашпур, у 2021 році з території області було вивезено майже 259 тонн заборонених та непридатних до використання засобів захисту рослин, у 2022 – більше 40.

Зокрема, Сумською громадою ліквідовано ряд хімічно-небезпечних осередків забруднення на території колишнього ДСП «Тепличний», у селах Стецьківка і Пушкарівка.

Наразі на території області, незважаючи на вже вжиті заходи з утилізації небезпечних відходів, знаходиться 305 тонн пестицидів та тари з-під них.

Сумщина займає п’яте місце по України серед найбільш забруднених територій.

«Треба посилити роботу у напрямку очищення області від хімічного «бруду»: виконати всі заплановані цьогоріч заходи, збільшити фінансування на наступний рік. Відповідна задача поставлена Президентом України Зеленським, Урядом і ми маємо зробити все, щоб захистити людей, екологію від шкідливого впливу пестицидів, зібрати і вивезти їх з громад на утилізацію», – зазначив Володимир Артюх.

Найбільш проблемним щодо забруднення пестицидами залишається Сумський район, де зберігається 278 тонн пестицидів: Степанівска громада – 154 т, Садівська – 69,3 т.

Лебединська, Верхньосироватська, Нижньосироватська громади вже завершили роботи по збиранню і вивезенню хімічно небезпечних відходів зі своїх територій.

Юнаківська громада оголосила закупівлю відповідних послуг: планується вивезти майже 14 т пестицидів.

По результатам засідання головам громад додатково рекомендовано провести якісну інвентаризацію небезпечних хімічних речовин, при формування бюджету на наступний рік передбачити кошти для проведення робіт з екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів та небезпечних хімічних речовин.

Державній екологічній інспекції у Сумській області – забезпечити контроль за умовами зберігання непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин, здійснити обстеження (у тому числі лабораторні) територій звідки були вивезені небезпечні речовини.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: