Сумський театр імені Щепкіна відкриє новий сезон виставою “Тригрошова опера”

20.09.2023

Сумський національний театр ім. М. Щепкіна відкриває 91-й театральний сезон.

«Тригрошова опера» – відомий твір німецького драматурга Бертольта Брехта, написаний ним у 1928 році, який до сьогодні не втрачає своєї актуальності. Музику до п’єси написав композитор Курт Вайль.

За сюжетом п’єси головний герой Меккіс, неофіційний хазяїн Лондонського району Сохо, бандит, який одружується з юною красунею Поллі. Цим він наживає собі ворога – Джонатана – батька Поллі, який очолює місцеву жебрацьку спільноту. Джонатан навіть дає хабар поліцейському Брауну, щоб засадити новоспеченого зятя за ґрати. Його дружина Поллі бере на себе керівництво бандою.

Вистава «Тригрошова опера» Сумського національного театру ім. М. Щепкіна – друга офіційна постановка в Україні за роки незалежності. Створена режисером Максимом Булгаковим, баладна опера, як і сам твір Б. Брехта є соціально-політичною сатирою. За певною веселістю сюжету, плутаниною і метушнею, ховаються в найогидніших проявах такі вади суспільства та влади, як корупція, проституція, продажність поліції тощо.

Поряд з тим, на прикладі вікторіанської Англії, режисер моделює ситуацію де поствоєнне суспільство оговтавшись від років війни продовжує жити звичним життям (яке у декого не змінювалося й у воєнний період). Соціум не готовий прийняти вчорашніх захисників, які пройшли війну і повернулися травмованими і тілом і душею. Намагання суспільства відсторонитися від вчорашніх воїнів, замість того, щоб допомогти, призводить до формування паралельного світу, в якому життя не є найважливішою цінністю, а смерть швидше дарунок долі, аніж покарання.

Ситуація у виставі-застережені цілком ймовірна для українського суспільства, в тому разі, якщо кожен з нас так і не усвідомить, що це наша війна, це наші захисники, це наше майбутнє…це те що не лежить на поверхні але має турбувати кожного.

Фінансування проєкту здійснюється з фонду Projektfonds Ukraine 2023, Міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.

Права на постановку Suhrkamp Verlag.

Премʼєра відбудеться 30 вересня та 1 жовтня о 17:00.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: