У Сумській і Охтирській громаді цьогоріч відмовилися створювати центри, які зможуть допомогти жертвам домашнього насилля

21.09.2023

Відбулося засідання Робочої групи з питань координації гуманітарної відповіді на ґендерно зумовлене насильство.

Заступниця начальника Сумської обласної військової адміністрації Олена Бойко у вступному слові на засіданні робочої групи зазначила, що з початком повномасштабної війни та проявом її наслідків підвищується небезпека застосування всіх форм ґендерно зумовленого насильства щодо жінок та дівчат. Тому, надання послуг постраждалим від гендерного зумовленого насильства потребує масштабної та злагодженої роботи.

Як повідомила директорка Департаменту з питань соціальної політики, ветеранів та реінтеграції Сумської ОДА Людмила Мусіяка, органами Нацполіції Сумської області зареєстровано 5808 заяв та повідомлень про вчинені правопорушення, пов’язані з домашнім насильством, з яких 3343 факти підтвердилися.

За результатами виїздів на повідомлення щодо осіб, які вчиняють домашнє насильство, було складено 2754 адміністративні протоколи за статтею 173-2 КУпАП. Термінові заборонні приписи винесено 1420 особам, з них – 1235 чоловікам та 184 жінкам та 1 відносно дитини.

Правоохоронні органи, система соціального захисту, громадські організації сьогодні активно працюють над тим, щоб допомогти жителям області, які постраждали від домашнього насильства.

Так, за її словами, на сьогодні у Сумській області функціонують 34 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі: у Конотопському районі – 3, Охтирському – 5, Роменському – 8, Сумському районі – 11, Шосткинському – 7, 3 консультативні служби: у Роменському районі – 1, Шосткинському – 2, 1 денний центр (м. Суми, при ЦСС) та притулок соціально-психологічної допомоги в Охтирському районі (Тростянецька громада).

У 2023 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі створюється: у Кролевецькій та Шосткинській міській раді денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, у Глухівській міській раді спеціалізована служба первинного соціально-психологічного консультування від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі; у Конотопській міській раді – розширення денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, із збільшення кількості ліжко-місць.

«На жаль, не всі громади розуміють в потребі таких центрів на своїй території. Зокрема, відмовилися від коштів державної субвенції в цьому році на створення центрів соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, Охтирська та Сумська громади. А статистику звернень до поліції і до соціальних служб ми бачимо, – підкреслила Олена Бойко. – На жаль, воєнні події в Україні є причиною психологічних проблем людей. А найбільше страждають від агресії в родинах сьогодні найслабші – діти, жінки, літні люди. Тому я наголошую на тому, що органи місцевого самоврядування на наступний рік мають бути активнішими щодо створення центрів, які зможуть допомогти жертвам домашнього насилля».

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: