У СНАУ провели семінар із розвитку картоплярства

22.09.2023

«Основні аспекти та підходи у вирощуванні картоплі» – тема науково-практичного семінару з розвитку картоплярства, який провели для студентів різних курсів факультету агротехнологій та природокористування  СНАУ 22 вересня.

«Картоплярство на Сумщині є знаковим. На жаль, земельні площі для вирощування картоплі в нашому регіоні зменшуються, основні з них знаходяться в приватних домогосподарствах. Здебільшого для забезпечення власних потреб і реалізації. Проте кількість землі, зайнятої під картоплярство, більша за площу вирощування вівса, жита, ячменю, гороху», – сказав директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак.

Про досвід вирощування картоплі в закладі вищої освіти розповів проректор з наукової та міжнародної діяльності Юрій Данько:

«У нашому університеті це традиційна і базова сільськогосподарська культура. СНАУ – єдиний заклад вищої освіти України, який займається селекцією картоплі. У жодній іншій установі не проводять такі дослідження. Більш того, після початку повномасштабного вторгнення наш університет став єдиним державним закладом на Лівобережжі, який займається насінництвом і селекцією картоплі.»

Під час проведення лекцій студенти мали змогу власними очима побачити зразки картоплі різних видів: «Княгиня», «Пікассо», «Немо», тощо. Оцінювали й порівнювали їх за декількома критеріями: група стиглості, товарність, кількість бульб у кущі, урожайність.

Молодь отримала відповіді на свої питання стосовно картоплярства, подискутувала з викладачами й аспірантами, які демонстрували їм сорти й розповідали про нові технології у картоплярстві й аспекти роботи з ними.

– А чому цей сорт називається «Немо»? – запитав один зі студентів.

– Ця картопля просто з мультика при рибку! – відповів Владислав Коваленко сміючись. – А якщо серйозно, то ми довго виводили цей сорт, довго були в пошуку. Звідси й згадалася назва «У пошуку Немо». Оскільки назва сорту зазвичай складається з 1-2 слів, залишили просто «Немо».

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: