Через обстріли Сумщини знищується екосистема національного природного парку “Деснянсько-Старогутський”

26.09.2023

На півночі Сумської області від російських обстрілів страждає національний природний парк “Деснянсько-Старогутський”, розповідає його директор Сергій Кубраков. За словами науковця, російські військові нищать самобутню екосистему, яка утворилась в долині однієї з найбільш незайманих людиною річок України – Десни.

“Унікальність національного природного парку підтверджена рядом міжнародних статусів. В першу чергу, цей національний природний парк є ядром біосферного резервату, тобто це всесвітня спадщина ЮНЕСКО. Потім в межах парку у нас є водоболотні угіддя міжнародного значення, так звані Рамсарські водоболотні угіддя. На нашій території є такі рідкісні звірі, як ведмідь, рись, стабільна популяція глухаря, неодноразово фіксуємо зубрів, дуже велика і стабільна популяція лося, які, на жаль, вже занесені до Червоної книги України”, — зазначив директор Національного природного парку “Деснянсько-Старогутський Сергій Кубраков.

За словами Сергія Кубракова, національний природний парк розташований вздовж ділянки державного кордону, довжина якої сягає 30 кілометрів. Територія парку обстрілюється з перших днів війни, пошкоджені всі адміністративні будівлі, тому установа прийняла рішення евакуюватися в Шостку.

“В районі села Очкине ракетним обстрілом був знищений дитячий оздоровчий табір “Десна”. В цьому році авіаударом була знищена в тому ж самому регіоні і наша туристична база “Деснянка”. За час збройної агресії контори двох відділень також були пошкоджені артилерійськими та мінометними обстрілами, пошкоджена центральна адмінбудівля, яка знаходиться в Середині-Буді. Кілька днів тому після прямого влучання ракети з реактивної системи залпового вогню повністю згорів будинок нашого інспектора. Вчора напроти будинку нашого працівника мінометним обстрілом був зруйнований будинок”, — розповів Сергій Кубраков.

Сергій Кубраков говорить: російські військові обстрілами підпалюють траву і влаштовують великі пожежі. “Руйнування природних комплексів відбуваються внаслідок пожеж. У нас фіксувалися в травні підпали з боку РФ. Була дуже суха погода і враховуючи те, що територія ця замінована та велика ймовірність присутності диверсійно-розвідувальних груп ворога, гасити цю пожежу було неможливо. Тому площі, які пройдені пожежею, дуже значні. На сьогодні в Старій Гуті також підпалили ліс, це відбулось внаслідок обстрілу з РСЗВ”, — говорить чоловік.

Науковець вважає, що після війни природа в цьому місці відновиться, але для цього знадобиться багато часу: “Це займе дуже багато часу, тому що внаслідок низової пожежі знищується підріст, знищуються мурашники, знищуються дрібні тварини, які не можуть, на жаль, втекти від цих пожеж. Тому ці процеси будуть дуже тривалі”.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: