Цьогоріч на Сумщині від поліомієліту вакциновано 68,1% дітей до року

26.09.2023

Найбільш вразливими до поліомієліту є діти до п”яти років, саме тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя. Від початку року на Сумщині вакцинували від поліомієліту дітей у віці до одного року – 68,1% . Про це повідомила лікар-епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Кугук.

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему , яке може призвести до паралічу і навіть смерті. Вірус до здорової людини може проникати через інфіковану їжу та воду, брудні руки, іграшки та побутові речі, а також переносниками – мухами. Слід пам’ятати, що збудник може тривалий час зберігатися у навколишньому середовищі: до 3-4 місяців у воді, до шести місяців – з фекаліями у грунті. Також можлива передача повітряно-крапельним шляхом.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але йому можна запобігти, зробивши щеплення. Захворіти може кожна невакцинована людина – як дитина, так і дорослий. Загалом поліомієліт протікає безсимптомно. Однак у деяких випадках можуть бути :

– лихоманка;

– головний біль;

– м”язові болі;

– нудота та блювання.

Близько 5% хворих помирають. В основному – через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури. В одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності. Інші небезпечні ускладнення поліомієліту – пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.

Вакцинація – єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: