Міжнародна організація з міграції продовжує допомагати громадам Сумщини

26.09.2023

За дорученням начальника Сумської обласної військової адміністрації Володимира Артюха, перший заступник начальника Сумської ОВА Тарас Савченко зустрівся з представниками міжнародної делегації.

Тарас Савченко подякував міжнародним партнерам за системну підтримку громад Сумської області.

«Міжнародна організація з міграції – це один із ключових стратегічних донорів Сумської області. Ми щиро вдячні за допомогу нашим жителям і за новий етап нашої співпраці», – наголосив Тарас Савченко.

Як розповів територіальний менеджер МОМ Роберт Моміні, в рамках проєкту з проведення легких ремонтів, було відремонтовано більше 2 тисяч осель на Сумщині. Цю програму планують розширити і залучити до відновлення будинків, які мають значні пошкодження. І бюджет на один будинок збільшиться від 1 тис. доларів до 5-8 тис. доларів. Залишаються в програмі і легкі ремонти та ваучери на відновлення для прикордонних громад.

Друга програма, яка триватиме й надалі, це економічне відновлення малих бізнесів, в рамках якої видаються гранти підприємцям. Зокрема, в цьому році вже отримали гранти 47 підприємств і міжнародні партнери продовжуватимуть підтримувати малі бізнеси, які постраждали під час війни.

Третя програма стосується води, санітарії та гігієни. Вона реалізовуватиметься в Краснопільській, Білопільській та Конотопській громадах, зокрема, надаватиметься допомога водоканалам у підготовці до зими і відновленню пошкодженого обладнання.

Четверта програма, яку реалізує МОМ на Сумщині, забезпечення твердим паливом громад Сумщини. Планується залучити 1000 домогосподарств та два соціально значущі заклади (школи, лікарні тощо) до участі в цій програмі. Пріоритет – прикордонні громади, соціально незахищені жителі області.

Окремо учасники зустрічі обговорили проєкт «Людський вимір». Участь у цьому проєкті беруть 10 громад із Сумщини, дві з яких – Глухівська та Липоводолинська громади, отримають підвищений грант в сумі 25 тис. доларів на реалізацію своїх потреб, визначених в рамках проєкту. Про проєкт детально розповіла Спеціаліст проєкту «Згуртованість громади», МОМ Катерина Луценко.

Перший заступник начальника Сумської ОВА повідомив міжнародним партнерам про потребу громад Сумщини – у генераторах, необхідних для проходження опалювального періоду 2023-2024 років, забезпечення мікроавтобусами дитячих будинків сімейного типу та комунальних підприємств області – спеціалізованим транспортом тощо.

Міжнародні партнери наголосили, що й надалі активно співпрацюватимуть з громадами Сумщини, особливо тими, які були в окупації або знаходяться під обстрілами сьогодні.

«Дякуємо за співпрацю. У свою чергу, надаватимемо всю необхідну інформацію, щоб допомога нашим громадам була ефективною», – підкреслив Тарас Савченко.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: