Чому корисну їжу краще готувати в духовці

27.09.2023

Питання здорового харчування є важливим та актуальним. І мова йде не скільки про дієти та схуднення, а про турботу щодо власного здоров'я та гарне самопочуття.

Недостатньо відмовитися від продуктів із некорисними жирами та ГМО, важливо ще правильно готувати їжу. Адже неправильними діями дуже просто перетворити навіть найкорисніші складові в страву, яка принесе шкоду організму.

Техніка, яка допоможе зберегти користь продуктів 

Шведські лікарі-дієтологи провели масштабне дослідження, під час якого було встановлено, що саме під час приготування їжі в духовці в продуктах зберігається максимальна кількість корисних речовин. Ще однією вагомою перевагою запікання є запобігання утворенню канцерогенів. Тож якщо бажаєте зробити щоденне меню смачним та дійсно корисним, саме час купити електродуховку.

Під час вибору техніки на кухню, яка допоможе в приготуванні корисної їжі, варто в першу чергу звертати увагу на такі функції: 

  • конвекція —рух гарячого повітря всередині духовки гарантує більш швидке та рівномірне приготування їжі; 
  • вбудовані режими приготування основних страв та десертів. Адже дотримання температурних показників на різних етапах приготування дає змогу зберегти більше вітамінів та поживних речовин; 
  • приготування з додаванням пари. З такою функцією духовка може стати гарною альтернативою пароварці, смак їжі з якої подобається далеко не всім. 

Конкретний набір функцій залежить від особистих потреб до харчування. 

Загальні рекомендації щодо приготування здорової їжі 

Є продукти, які в процесі запікання зберігають максимальну кількість поживних речовин, до їх числа відносять: морську рибу, філе курки чи індички, брюсельську капусту, яблука та груші (особливо в поєднанні з кисломолочним сиром), моркву, солодкий перець, гарбуз та столовий буряк. 

Порада: запечене філе стане відмінною альтернативою ковбасі та сосискам, які точно не належать до числа корисних продуктів. Спочатку м'ясо потрібно замаринувати в улюблених спеціях, а потім запікати за температури приблизно 180 °С упродовж 40 хв. Перші 20 хв — під фольгою, потім до отримання золотавої скоринки. Таке м'ясо ідеально підходить для приготування смачних та корисних бутербродів. 

Правильне харчування — це не дієта, яка триває певний період. Це принцип побудови свого щоденного раціону. Із чого почати формування меню, яке принесе користь організму? 

  1. Додайте більше овочів, свіжих та запечених. 
  2. Білку в раціоні має бути багато. 
  3. Готуйте без олії та жиру. 
  4. Процес термічної обробки має бути мінімальним. 
  5. Відмовтеся від непотрібних калорій (солодкі напої, соуси з магазину, фаст-фуд тощо). 

Можливо в момент переходу на більш здорове харчування буде переслідувати відчуття голоду: так організм відреагує на відмову від великої кількості цукру, солі та швидких вуглеводів. Проте згодом ви помітите, що для отримання відчуття ситості потрібні невеликі порції їжі.

Інші новини:

Коментарі: