На Сумщині щорічно реєструється близько 1200 випадків гострого інфаркту міокарда

27.09.2023

З нагоди Всесвітнього дня серця фахівці-кардіологи розповіли актуальну інформацію про серцево-судинні захворювання під час брифінгу в офіційному медіацентрі.

Як зазначила медичний директор Сумського обласного клінічного кардіологічного центру, голова групи експертів «Кардіологія, хірургія серця та магістральних судин, дитяча кардіоревматологія» Наталія Богдан, серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в усьому світі. Кожна десята людина у віці від 30 до 70 років помирає від інфаркту міокарда, інсульту тощо.

«В Україні смертність від захворювань серця становить 64-68% від загальної смертності. При цьому 80% смертей можна попередити завдяки профілактиці та вчасному зверненню. Саме тому необхідно постійно підвищувати рівень обізнаності людей про серцево-судинні захворювання, їх наслідки та профілактику виникнення», – наголосила вона.

За словами в.о директора Сумського обласного клінічного кардіологічного центру Олександра Русанова, щорічно на Сумщині реєструється близько1200 випадків гострого інфаркту міокарда. Приблизно така ж кількість і випадків нестабільної стенокардії.

Серед факторів ризику, які призводять до виникнення та ускладнення серцево-судинних захворювань: артеріальна гіпертензія, цукровий діабет, хронічний стрес, шкідливі звички, надмірна вага та незбалансоване харчування.

«На жаль, в умовах війни упродовж тривалого часу українці постійно перебувають у стані хронічного стресу. Здебільшого, з об’єктивних причин. Вплинути на цей стан практично неможливо, тому вкрай важливо сформувати у людей мотивацію та відповідальне ставлення до збереження власного здоров’я, піклування про власний стан та до перегляду способу життя. Перш за все, слід відмовитися від шкідливих звичок, дотримуватися здорового харчування, контролювати свою вагу, артеріальний тиск та рівень глюкози, здійснювати регулярні фізичні навантаження (мінімум 30 хвилин на день). І звичайно, за необхідності, не зволікати із відвідування спеціаліста, якщо виникли проблеми чи підозри», – наголосив він.

За його словами, наразі в області ефективно розвивається інтервенційна кардіологія, що допомагає рятувати людей з гострим коронарним синдромом. Наразі на Сумщині функціонує 3 таких потужних інтервенційних центрів, в тому числі й на базі КНП СОР «Сумський обласний клінічний кардіологічний центр».

«Європейська статистика свідчить, що без стентування кожен 7 пацієнт з гостим інфарктом міокарда помирає. Зі стентуванням летальність складає лише 4%. Завдяки новітнім методикам, зокрема, проведенню коронарографій та стентування, нам вдалося врятувати в області тисячі життів. Таким чином шанс отримують 12 із 100 пацієнтів, котрі вже перенесли гострий інфаркт міокарда», – підкреслив Олександр Русанов.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: