Які нові умови іспитів для отримання водійського посвідчення на Сумщині

28.09.2023

Понад 600 посвідчень водія за місяць видали у Сервісних центрах Сумщини відтоді, коли область потрапила до пілотного проєкту Міністерства внутрішніх справ. Мета проєкту – створити прозорі умови для складання іспитів на водіння.

Юлія готується складати практичний іспит, аби отримати водійське посвідчення. Говорить, що приїхала з Охтирки, можливості здавати на машині автошколи не мала, тож складатиме іспит на авто Сервісного центру.

“Якщо обирати між “семіркою” і Toyota, то звичайно простіше мені здається. Я вчилась на LADA Granta, то на таких машинах зручніше буде скажімо так. Дуже сильно переживаю, але налаштовуюсь на краще”, – говорить Юлія Сердюк.

Анастасія складає іспит на машині автошколи, де навчалась.

“Оскільки на цій навчалася, то зручніше буде. Звикла, де перемикається. Не думала, що саме під час іспиту. Не думаю, коли доволі стресова ситуація, змогли б перемкнутися, знайти де там той перемикач. Скоріше, через комфорт”, – каже Анастасія Садовська.

Придбали нове авто і почали приймати на ньому іспит у Сервісному центрі з початку вересня. Весь процес знімає камера, розповідає адміністратор Сервісного центру Віктор Гричковський.

“Камера двостороння, знімає повністю всю дорожню обстановку і салон. Також записує звук”, – пояснює Віктор Гричковський.

Сумщина увійшла до пілотного проєкту Міністерства внутрішніх справ, говорить начальник регіонального Сервісного Центру МВС у Сумській області Олександр Рибалко. З третього серпня іспити на отримання водійського посвідчення складають тільки у Сумах та Конотопі, замість шести міст раніше. В екзаменаційних класах для здачі теорії встановили камери, які “перехресно” знімають весь іспит.

“Це зосередило в цих сервісних центрах і спеціалістів, які це виконують. Ми збільшили прозорість іспиту, додали технічні можливості для контролю за іспитом і зробили умови для того, щоб будь-яка людина з великого, маленького містечка складала іспит на рівних умовах, в одному сервісному центрі”, – говорить Олександр Рибалко.

Сумщина серед дев’яти областей, де талон на практичний іспит можна взяти онлайн на сайті Сервісного центру. За місяць в області прийняли понад три тисячі теоретичних та практичних іспитів, говорить Олександр Рибалко. Щодня генерують 400 талонів. Вартість складання практичного іспиту на авто сервісного центру – 13 гривень.

“Людині пропонують, на якій автівці вона має складати іспит. Певні кандидати в водії, які готувались в автошколах там, наприклад на транспортному засобі Lanos або вазівських “семірках”. Їм зручніше здавати на ТЗ, на якому вони вже звикли до нього. Ми додали адміністраторів, які приймають безпосередньо іспити, додатково додали ще транспорт”, – зазначає Олександр Рибалко.

Іспит з водіння має тривати від 20 хвилин до години, підсумовує Олександр Рибалко. За пів години від початку іспиту на майданчик з усмішкою повертається Юлія.

“Нормально, все добре, все вийшло, я довольна. Світлофорів багато, страшно, але я задоволена”, – каже Юлія Сердюк.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: