Бійка між підлітками в Охтирці: вчителі розповіли можливі причини

30.09.2023

Розбіжність у смаках і поглядах та словесні суперечки – такі можливі причини конфлікту, що закінчився бійкою між дітьми в Охтирці, називають вчителі. За версією слідства, 11-річний хлопець побив 14-річного на очах у компанії підлітків.

Бійка відбулася приблизно у двадцятих числах вересня, говорить Людмила Голець, директорка школи, де вчиться старший хлопець. Саме ж відео вчителі побачили у соцмережах 25 вересня. Про бійку та її причини, 14-річний хлопець нікому з дорослих не сказав. Спілкування з ним, додає директорка, не прояснило ситуацію.

“Як варіант, дитина назвала, що це може бути, це те, що до цього були якісь словесні суперечки між підлітками. Неспівпадіння у смаках та певних поглядах”, розповіла Людмила Голець, директорка 8 школи.

На відео юрба дітей, серед яких є й учасники конфлікту, щось купують в магазині, на виході з нього – штовхаються. Сама ж бійка сталася на пустирі. Її під вигуки та улюлюкання телефоном фільмували діти. Після – виклали в мережу

“Мені здається, потрібно обмежити доступ дітей до соцмереж, де вони мають можливість бачити прояви такої агресії, прохання до батьків контролювати соціальні мережі своїх дітей. Тільки профілактика, постійно повторювати, нагадувати, говорити з дітьми, що цього не повинно бути у нашому суспільстві”, — розповіла соціальна педагогиня Наталія Скорик.

За словами Людмили Голець, хлопця, якого побили, виховує бабуся. Від коментаря Суспільному вона відмовилася. Не захотіли озвучити власну позицію під запис і батьки дитини, яка завдавала ударів. З матір’ю цього учня поговорила одразу, як побачила відео, говорить директорка охтирської школи №3 — саме тут вчиться менший хлопець. Жінка, за словами очільниці школи, відповіла, що про конфлікт між дітьми знала.

“Мама так сказала, що конфлікт було вичерпано, бо я ставила їй питання, чому ж ви не прийшли в ту сім’ю? Вона говорить, що конфлікт було вичерпано, вони потисли друг другу руки. Я їй радила, щоб вона взяла солодощі, все ж дитина під опікою знаходиться, дитина з особливими освітніми потребами й разом із своїм сином звернулася до опікуна і поговорила з іншою дитиною, з іншою стороною. Але вона повідомила, що не вважає це за потрібне. Я зазначила, що якщо бабуся не напише заяву в поліцію, то це зроблю я як директорка школи”, — розповіла директорка охтирської школи №3 Тетяна Ситник.

Заяву в поліцію бабуся старшого хлопця написала. Там відкрили кримінальне провадження. Стаття — “Побої і мордування”. Поза камерою батько меншого хлопця сказав, що позиватиметься до суду на охтирський міськвиконком, бо, мовляв, там прилюдно звинуватили його 11-річного сина, який захищався. Тетяна Ситнік вважає: робити висновки про те, хто винен, до рішення суду — зарано.

“Не повинне дане відео породжувати нову хвилю агресії. Винна дана людина чи ні можуть визначити тільки правоохоронні органи. Ми не можемо вчиняти жодного самосуду”, — зауважила Тетяна Ситнік.

Поведінка дітей змінилася за останні роки, вважає психологиня зі школи №3 Яна Гончар. Причина тому — пандемія і повномасштабна війна.

“Діти стали більш агресивними. Це не тільки діти ЗОШ №3, але по всій Україні, бо така ситуація не могла пройти повз дітей. Були проведені багато бесід з дітьми й інших класів, щоб такі випадки не повторювалися, і з батьками цього учня”, — сказала психологиня.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: