Сумський епідеміолог висловив стурбованість тим, що більше батьків відмовляються вакцинувати дітей

03.10.2023

Вакцинація – це не тільки право, а й обов’язок батьків. Таку думку висловив лікар-епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Михайло Мацюк, з багаторічним досвідом роботи, який понад 40 років займався ліквідацією наслідків епідемій в Україні.

Чому вакцинація важлива?

Вакцинація захищає від небезпечних інфекційних захворювань, які можуть призвести до смерті;  формує колективний імунітет, який захищає не тільки вакцинованих людей, але й тих, хто не може бути вакцинованим з медичних причин; доступна і безкоштовна в Україні.

Думка експерта

«За сорок років, як епідеміолог, я приймав участь в ліквідації наслідків багатьох епідемій на території України і найбільш неприємним було бачити, коли люди помирали від дифтерії, кору, правцю, сказу, бо не мали сформованого імунітету. Ще більш неприємним було чути від батьків звинувачення лікарів у смерті не вакцинованої від дифтерії дитини, бо раніше їхні релігійні уподобання завадили надати дозвіл для щеплення.»

Епідеміолог також висловив свою стурбованість тим, що в Україні зростає кількість батьків, які відмовляються від вакцинації своїх дітей. Він закликав батьків уважно ставитися до інформації про вакцинацію і не довіряти дезінформації в соціальних мережах.

«Ми віримо написаному в газеті, почутому і побаченому по телевізору чи в інтернеті, сусідові, незнайомій людині в поїзді, але не віримо своєму лікареві. Що дешевше: бути здоровим, чи лікуватись?»

Чому батьки відмовляються від вакцинації?

Деякі батьки відмовляються від вакцинації через побоювання про можливі побічні ефекти; інші відмовляються від вакцинації через релігійні переконання; ще інші  відмовляються від вакцинації через поширення дезінформації в соціальних мережах.

Що робити, якщо ви не впевнені, чи вакцинувати свою дитину?

Поговоріть зі своїм лікарем. Лікар може надати вам інформацію про вакцинацію та допомогти вам прийняти рішення. Прочитайте про вакцинацію в перевірених джерелах. Не довіряйте дезінформації в соціальних мережах.

Запитання для роздумів: чому відмовившись щеплювати своїх дітей в Україні, але, виїхавши за кордон, батьки незалежно від переконань дають дозвіл на щеплення там?

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: