Обережно міни: сумський сапер розказав, де найнебезпечніші місця в області

07.10.2023

Близько дев’яти тисяч вибухонебезпечних предметів знищили сапери на Сумщині з початку повномасштабної війни. Чотирнадцять з них – минулого тижня. Про це розповів сапер міжрегіонального центру швидкого реагування Ярослав Махоня.

Найбільш небезпечними є пошкоджені снаряди – торкатися їх заборонено, бо можуть здетонувати від найменшого контакту, додає вибухотехнік. Такі боєприпаси трапляються й на полях – найчастіше в тих місцях, де велися бойові дії. Заміновані території зазвичай позначаються спеціальними табличками, але, говорить Ярослав Махоня, відсутність позначок не означає, що територія безпечна.

“Не треба їздити по ґрунтовій дорозі, по узбіччях біля дороги, по полях, лісах, ходити в покинуті будинки. Я закликаю вас дотримуватися трьох золотих правил, які врятують ваше життя: зупинись, не чіпай, зателефонуй”, — сказав Ярослав Махоня.

За словами начальника відділу комунікації поліції області Володимира Крупецьких, з початку 2023-го року, на полях Сумщини підірвалися тринадцять тракторів. Останній раз це було 4 жовтня водій не травмувався, техніка ж – пошкоджена.

“Російські військові, коли заходили на нашу територію, вони завжди за собою закладали міни. По полях, біля доріг, узбіч. Також покинуті блокпости – там теж дуже небезпечно”, — зауважив Ярослав Махоня.

За словами речника Державної служби з надзвичайних ситуацій в Сумській області Олега Стрілки, з першого дня деокупації області рятувальники обстежили 1 млн 300 тис гектарів. Розмінували ж – понад 3 тисячі, з них дві третини – сільгоспугіддя.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: