18 дітей з Охтирки їздили освоювати навички програмування у Польщу

07.10.2023

18 дітей з Охтирки взяли участь в молодіжному обміні IT-спрямування. 9 дівчат і 9 хлопців віком 14-16 років на тиждень їздили до польського міста Лешно, де освоювали навички програмування і відпочивали.

“Охтирський молодіжний центр написав грант, запартнерився з міською владою з міста Лешно. Вони нас зібрали, влаштували опитування серед молоді. Молодь хотіла побувати за кордоном, чогось нового навчитися, і вони влаштували відбірковий тур, відібрали 18 молодих людей. Ми навчилися писати коди, анімації робити на платформі-додатку ходжо. Нас вчили Домінік і Пауліна, це два провідних айтішники”, — розповів учень Охтирської школи №2 Захар Олефіренко.

Українсько-польський обмін відбувся в рамках програми “Молода є-демократія”. У поїздці дітей супроводжувала Дар’я Гомаз. “Була дуже насичена програма. Нас зустріли у Лешно, і почалася інтеграція. Діти пішли в парк, познайомилися з польською групою, побігали. Дуже сподобався парк, дуже чудовий, програмою було передбачено, що кожного дня, крім першого і останнього, діти ходили на програмування. З 10 до 14 години вони програмували”, — розповіла жінка.

Як розповіла Дар’я, діти куштували страви польської та української кухні, брали участь в спортивних іграх, відвідували екскурсії.

“Такі обміни стають для дітей початком чогось нового і чогось мега-крутого. Це те, що прибирає їхні кордони, і вони готові рухатися. Діти розуміють, що від них багато що залежить, вони дійсно можуть впливати на якісь речі. Тому ці обміни дуже важливі”, — зазначила психологиня Охтирського молодіжного центру Наталя Кринична.

Співпраця між містами Охтирка і Лешно почалася рік тому, розповів міський голова Охтирки Павло Кузьменко: “Ми домовилися, що працюватимемо в напрямку обміну дітьми. Поки війна, наші діти поїдуть туди, як закінчиться війна – будемо і ми приймаючою стороною. Громадська організація спробувала знайти дітей, але їм вдалося знайти 5 дітей, інших шукали мої заступники, Світлана Долганова знайшла ще дітей з вірно оформленими документами, і поїхали в Лешно”.

“Скучати нам було ніколи, всі дні були насичені, програма була цікава і насичена, дітям також було дуже цікаво, поруч з цим гуртожитком розташовані спортивні майданчики, де діти могли займатися спортом, більярд, дуже гарні умови були”, — розповіла начальниця відділу молоді і спорту Охтирської міськради Світлана Долганова.

Подібні проєкти з обміну, за словами Павла Кузьменка, продовжуватимуться. Зокрема, 30 дітей з Охтирки поїхали на відпочинок до Молдови.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: