Близько 50% опитаних жителів Сумщини переживають тривожність і стрес

10.10.2023

Під час заходів з нагоди Всесвітнього дня ментального здоров’я регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я Жанна Сидоренко презентувала результати анкетування серед надавачів та отримувачів послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

«На жаль, вплив російської агресії сьогодні відчуває увесь світ, вся Європа. В Україні ж війна зачепила кожну родину. І цей вплив на кожного з нас, на жаль, ми спостерігатимемо і через роки після Перемоги, – зазначила Жанна Сидоренко. – Саме тому Всеукраїнська програма «Ти як?», яка впроваджується з ініціативи Першої леді Олени Зеленської, спрямована на те, щоб люди не цуралися говорити про свій психологічний стан, не боялися звертатися до психологів, до лікарів за допомогою».

За її словами, в рамках програми «Ти як?» відбулося масштабне анкетування серед надавачів та отримувачів послуг у сфері ментального здоров’я. На Сумщині опитування пройшли 6680 осіб.

«Анкетування показало, що молоде населення (від 18 років) відчуває невпевненість у завтрашньому дні, не розуміє, їм робити. Натомість люди старшого віку (понад 60 років) відчувають стрес і апатію. Найбільш тривожна категорія людей – жінки. І близько 50% жителів Сумщини переживають тривожність і стрес. Результати дуже схожі на загальноукраїнські результати опитування», – повідомила Жанна Сидоренко.

Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я дала кілька порад людям, які відчувають пригніченість, апатію тощо.

«Потрібно приділяти увагу своєму стану. Якщо відчуваєте занепокоєння, скористайтеся техніками самодопомоги, подихайте, зробіть вправу «метелик». Якщо спостерігаєте, що протягом тривалого часу ви не заспокоїлись, зверніться до психолога. Сьогодні також робота медичних закладів настроєна так, що в кожній громаді області є навчені сімейні лікарі, які спрямують їх до кваліфікованих спеціалістів, – зазначила вона. – Чого не варто робити, так це бігти в аптеку і скуповувати тонами заспокійливі ліки. Тільки лікар має призначати допомогу».

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: