Безкоштовна стерилізація, лікування і вакцинація тварин: команда UAnimals працює на Сумщині

12.10.2023

Три дні поспіль мешканці селища Кириківка Охтирського району несли своїх домашніх улюбленців до операційної на колесах. Команда з п’яти волонтерів громадської організації UAnimals працювала з 8 до 20 години, лікуючи й стерилізуючи котів і собак.

Процедура стерилізації тварин безоплатна для їхніх власників.

Мешканка Кириківки Лідія Моісеєнко розповіла, що принесла на стерилізацію свою кішку. “Вона молода, їй ось тільки влітку був рік. Я її люблю, вона сіренька, домашня. Хочу менше клопотів. У неї є одна дитина, досить”.

“Бусінка, 6 років. Ми жили в Харкові, вона сиділа в місті на вікні і не бачила вулиці, а тут женихів кругом повно, і почався конвеєр з кошенят. Тому ми почули, що в нас буде така акція дуже гарна, і привезли”, – розповіла про свою домашню улюбленицю місцева мешканка Ольга Чернобай.

Мешканець Кириківки Анатолій привіз двох домашніх тварин – Асю і Мурку: “Дуже часто наводить Мурка. Ціле літо. А куди їх дівати? Це не годиться. А ця не народжує – кошенята в неї просто мертвими народжуються. Вона хворіє”.

У Асі лікарі виявили піометру. Таке захворювання трапляється у дорослих нестерилізованих тварин, що часто народжують, — розповів лікар-хірург Олександр Фортельний. Тож Асю прооперували.

Вчасна стерилізація кішки або собаки, за словами лікаря, знижує ризик виникнення хвороб, у тому числі спільних для людей і тварин, зменшує популяцію безпритульних котів і собак і подовжує життя домашнім улюбленцям. Подати заявку на приїзд мобільної бригади може будь-яка людина. Перевагу надають громадам, що постраждали від бойових дій.

“Волонтерські організації, які знаходяться в громадах, подають заявку, звертаються в благодійний фонд для того, щоб направили до них лікарів. Крім нашої, ще є кілька бригад, які також їздять і проводять операції. Все вирішується через БФ UAnimals”, – розповів лікар-хірург ГО “UAnimals” Олександр Фортельний.

Заявку від Кириківської громади подала місцева мешканка Вікторія Козловська. Спочатку, розповіла, тримала вдома трьох котів та двох собак. Зараз кількість підопічних збільшилася.

“Я коли повернулась під час війни додому, ситуація з тваринами була страшна: вони були голодні, багато прив’язаних, люди тікали, залишали на прив’язі, когось відпускали. І всі ці зграї бігали за людьми, просили їсти. Ми – ті люди, яких звинувачують в тому, що собаки не “здохли”, і їх багато. Але багато їх тому, що не стерилізують, викидають і підкидають. Наприклад, у зграї Рудих, яких я годую, з’явився новий Рудий – він не народився, його просто туди підвезли”, – розповіла Вікторія Козловська.

Найближча ветеринарна лікарня, розповіла волонтерка, — за 50 кілометрів від Кириківки. Подолати таку відстань під силу не всім. В перші два дні роботи волонтерів люди приносили здебільшого домашніх тварин. Останній день відловлюють безпритульних. “Дівчинку привезли. Її знайшли у колгоспі в гаражі там. Там багатенько, але їх не можна впіймати, бо вони дикі”, – розповіла мешканка Кириківки Алевтина Барінова.

Усього за три дні в Кириківській громаді стерилізували близько 250 котів і собак. Усіх також вакцинували проти сказу.

“Ми показуємо зразок того, як треба робити. Ну не можна в наш час труїти, знущатися, не має такого бути. Треба робити позитивне – і воно обов’язково повертається. Звісно, до цього нам треба ще йти, але йдемо маленькими кроками. Коли я бачу, що в тарілочці безпритульних покладена їжа не мною, — я радію. Це наш подвиг”, – вважає волонтерка Вікторія Козловська.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: