“7 км до Росії”: староста прикордонного Угроїдського округу розповів про життя під обстрілами

14.10.2023

Прикордонна Краснопільська громада  щодня перебуває під обстрілами Росії. Один зі старостинських округів громади — Угроїдський, має у своєму складі 4 села: смт. Угроїди, Петрушівка, Наумівка та Окіп. Про життя під щоденними обстрілами розповів староста округу Віталій Кириченко.

Як розпочалася війна та як її початок пережило с.Угроїди?

На наше щастя, колона російської техніки (862 одиниці), яка йшла через Тур`ю, пройшла повз Угроїди, бо містки на каскадних ставках не витримали б цю техніку. Хоч вони і проїхали за 500 метрів від села, але село було відрізане, тож, я вважаю, що Угроїди були в окупації. Люди не могли виїхати, до нас не їздила Укрпошта і пенсіонери, які отримують пенсії готівкою, 2 місяці не могли її отримати. Але російські війська у село не заходили.

Коли росіяни почали обстрілювати село?

Майже рік війни росіяни не обстрілювали Угроїди. Розпочалися обстріли весною 2023: “вчительський дім”, фермерське господарство. Першим росіяни обстріляли “вчительський дім”, там жили нащадки вчителів-пенсіонерів села, було пошкоджено 8 квартир. І з того часу обстріли відбуваються майже щодня. На даний час в селі повністю зруйновані три будинки, ще в одному будинку вивалилася стіна (саме тоді від осколкового поранення загинув мешканець села Боченко Сергій, 1966 року народження, він побіг на крик своєї сусідки, яку було поранено, допоміг жінці, але загинув під час повторного обстрілу від поранень, несумісних з життям).

Пошкоджено на даний час більше 40-ка будинків: вікна, дахи. Один з останніх “прильотів” був у Заводському поселенні, там де був цукровий завод, пошкоджено будинок дитячого типу, у жінки семеро прийомних дітей. Влучання було за 4 метри від їхнього будинку, вибуховою хвилею винесло всі пластикові вікна, побило шифер на даху і поруч 3 будинки залишилися без вікон. Наразі складаються акти про пошкодження майна і власники отримають компенсацію, а поки закрили пошкоджені вікна оsb-плитами.

Яка відстань від кордону з Росією?

Якщо брати від центру села – рівно 7 кілометрів, якщо дорогою їхати – 9. Міномети, з яких стріляють росіяни, дострілюють якраз на 9 кілометрів.

Евакуація населення із села не проводиться?

Ми запропонували тим, хто живе в 5-кілометровій зоні, це села Петрушівка, Тур`я, Мар`їне, Покровка, Миропільське, Степок. Наприклад, у Тур`ї вже залишилося менше 20 мешканців, хоча Тур`янський старостат налічував близько 500 жителів, у Покровці залишилося 42 мешканців. Багато людей переїхали до Наумівки, Краснопілля, але можна сказати, що ані Миропільського, ані Тур`ї – цих сіл вже немає, хати стоять, пошкоджень дуже багато.

У нас 4 хати розбито, 2 жінки поранено, одній з них ампутували ногу, іншій ногу врятували, вона зараз знаходиться на реабілітації. Краснопільські депутати змінили статут: раніше ми виплачували 2 оподаткованих мінімуми людям на лікування, а зараз ми прирівняли тих, хто отримав поранення внаслідок обстрілів, до військових, і ми їм виплачуємо 20 тисяч на лікування. Жінці, якій ампутували ногу, знайшли будинок в Наумівці, він коштував 35 тисяч – 15 зібрали мешканці, а 20 тисяч дала громада.

10 липня на Раді оборони Сумщини прийняли рішення про необхідність підготовки та проведення евакуації місцевих жителів населених пунктів області, що знаходяться у п’ятикілометровій прикордонній зоні. В ОВА повідомили, що евакуація стосуватиметься 20 тисяч людей, це мешканці 15 громад у чотирьох районах.

До війни в старостинському окрузі скільки людей налічувалося?

Я вам скажу, на даний час радикально майже нічого не змінилося. Трохи більше 2100 людей налічувалося до війни. Але замість тих, хто виїхав, до нас заїхали мешканці Покровки, Тур`ї. 8 багатодітних сімей до нас переїхали з Тур`янського і Покровського старостинських округів.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
01.05.2024 Договір оренди комерційної нерухомості: як його правильно оформити
01.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 30 вибухів
01.05.2024 Нардеп Михайло Ананченко розповів деталі про роботу проєкту «Код пам’яті»
01.05.2024 6 місяців вважали зниклим безвісти: у Ромнах попрощаються із полеглим захисником Сергієм Передрієм
01.05.2024 У Сумах до Великодня влаштовують благодійний майстер-клас
01.05.2024 В одному з сумських будинків немає світла через стоки в підвалі

Коментарі: