На Сумщині з допомогою міжнародної спільноти триває розмінування територій

18.10.2023

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх обговорив з представниками зв’язку групи ПРООН з протимінної діяльності питання щодо продовження розмінування громад Сумщини, які були в окупації та в оточенні РФ, та які перебувають під ворожими обстрілами сьогодні.

Очільник області повідомив під час зустрічі, що Сумщина є прикордонною областю, яка межує з Російською Федерацією. Довжина державного кордону з РФ складає 563,8 км. Щоденно піддаються обстрілам території 16 територіальних громад області, внаслідок обстрілів руйнуються будинки, інфраструктура, страждають мешканці громад.

«Наразі територія Сумської області є однією з найбільш замінованих серед регіонів України. З початку повномасштабного вторгнення на території Сумської області трапилось 35 нещасних випадків пов’язаних з вибухонебезпечними предметами, у наслідок яких загинуло 10 цивільних осіб (1 дитина) та 38 отримали травми різної ступені тяжкості», – зазначив Володимир Артюх.

На сьогодні території з імовірністю забрудненням мінами та вибухонебезпечними предметами встановлено на площі 230 га в Охтирському та Конотопському районах.

Очільник Сумщини подякував міжнародній спільноті за те, що допомагає нашій області. Водночас підкреслив, що, на жаль, через недостатню комунікацію сьогодні Сумській ОВА не відомо про всю роботу, яка проводиться в регіоні.

«Ми допускаємо групи з розмінування території, сприяємо їх діяльності, але результатів їх роботи ми не знаємо», – зазначив Володимир Артюх.

Національний офіцер зв’язку групи ПРООН з протимінної діяльності Ігор Шевцов та офіцер зв’язку групи ПРООН з протимінної діяльності Марк Кчик зазначили, що розмінування України сьогодні серед пріоритетів.

Нині Україна є однією з найбільш забруднених мінами країн світу. За оцінками, близько третини території країни зазнала впливу війни – це територія, яка в чотири з половиною рази більша за Швейцарію. ПРООН співпрацює з урядом України вже 30 років, а з 2016 року очолює програму ООН з протимінної діяльності. ПРООН є провідним партнером, який підтримує Державну службу України з надзвичайних ситуацій, гарантуючи, що посилення оперативної та матеріально-технічної підтримки через міжнародні фонди та наявний досвід призведе до більш ефективного реагування на ризики, пов’язані з вибухонебезпечними пережитками війни.

З метою конкретних потреб, які зараз є в Україні, започаткована нова програма – направлення в три найбільш забруднені регіони груп радників, які будуть на постійній основі співпрацювати з місцевою владою і формування на основі цього реальних потреб для подальшого прийняття рішень. Одна з груп працюватиме на Харківщині й Сумщині.

«Наше завдання співпрацювати з місцевою владою та з підрозділами, які виконують завдання з практичного розмінування», – наголосив Ігор Шевцов.

На зустрічі також були присутні представники Нацполіції та ДСНС, які розповіли про роботу, яка проводиться на Сумщині в напрямку розмінування. У підсумку зустрічі сторони домовилися про ефективну та всебічну підтримку в питанні розмінування Сумщини.

«Тільки разом ми зможемо подолати наслідки російської агресії. Працюємо спільно й сподіваємось на якнайшвидшу Перемогу України в цій війні», – підкреслив начальник Сумської ОВА.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: