На Лебединщині лісівники провели екологічну акцію з висадки сіянців сосни і дуба

19.10.2023

Лісівники північних філій ДП “Ліси України”, попри усі труднощі в умовах воєнного стану, продовжують реалізацію програми Президента “Зелена країна”.

Цьогорічна осіння лісокультурна кампанія розпочалася з екологічної акції, що відбулася на базі філії “Лебединське лісове господарство” ДП “Ліси України” у Великовисторопському лісництві.

До лісівників долучились представники Сумська обласна військова адміністрація на чолі з головою Володимиром Артюхом. Спільно з представниками влади висадили майже 2,5 тисячі молодих сіянців сосни звичайної й дуба звичайного на площі 0,5 га.

Для посадки використовували сіянці з закритою кореневою системою (ЗКС) – рослини, які вирощуються в горщиках або інших місткостях у власних розсадниках філії. Під час такого способу вирощування коріння знаходиться всередині контейнера і при пересадці не ушкоджується.

Під час заходу головний лісничий Анатолій Москаленко та лісничий Антон Розенко провели для учасників акції майстер-клас й продемонстрували, як саме потрібно висаджувати молоді саджанці. Для висадки сіянців із ЗКС були задіяні новітні посадочні труби Sisuputki – новітній інвентар, завдяки якому процес посадки стає швидшим. Цей метод придатний для різних сіянців, а також дозволяє регулювати глибину посадки та висаджувати рослини різних розмірів.

“Вирощування сіянців із закритою кореневою системою – це пріоритетний напрямок у галузі лісового господарства, адже створення лісових культур таким способом дозволить мати кращу приживлюваність сіянців та вирощувати високопродуктивні насадження.” – коментує директор Північного лісового офісу ДП “Ліси України” Віктор Чигринець. – “Саме на базі філії “Лебединське лісове господарство” за інвестиційною програмою ДП «Ліси України» зараз будується лісонасіннєвий центр з вирощування сіянців із закритою кореневою системою. Ще один такий центр будується на базі філії “Чернігівське лісове господарство”. Завдяки цьому ми зможемо в найкоротші терміни створювати якісний садивний матеріал для майбутніх лісових насаджень. В перспективі на 2 заводах будуть вирощувати щонайменше 5,5 млн сіянців, що дасть можливість повністю забезпечити Сумщину та Чернігівщину необхідною кількістю сіянців із закритою кореневою системою”.

У 2023 році філіями, що координуються Північним лісовим офісом, заплановано висадити 12,5 млн шт. сіянців. Під час весняної лісокультурної кампанії лісівники Сумщини та Чернігівщини висадили понад 11 млн дерев. Цієї осені заплановано висадити ще 4,5 млн сіянців.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: