Кому потрібен поліс ОСЦПВ і як його оформити

25.10.2023

Автострахування — невід’ємна частина фінансової стабільності для кожного автомобіліста. Цьому значно сприяє система обов’язкового страхового захисту відповідальності учасників дорожнього руху.  Простіше кажучи, якщо власник має поліс ОСЦПВ і стає винуватцем ДТП, то страхова компанія самостійно відшкодовуватиме збитки потерпілим. Це включає витрати на лікування та ремонт автомобілів.

Чому важливо застрахувати свій автомобіль

Якщо у водія є поліс ОСЦПВ, придбаний в надійній страховій компанії, то процес отримання компенсації стає зрозумілим та організованим для всіх учасників ДТП. Без страховки питання відшкодування збитків стає надзвичайно складним. Якщо винуватець аварії не може оплатити ремонт постраждалої техніки і у нього немає автоцивілки, то його очікують додатково суд, примусове стягнення грошей. Як показує практика, судові провадження можуть затягтися на невизначений термін. Проблема полягає в тому, що власнику пошкодженого автомобіля часто потрібно негайно відремонтувати транспортний засіб. Наявність поліса ОСЦПВ значно полегшує процедуру отримання компенсації.

Наразі максимальні суми компенсації для потерпілих становлять 160 тис. грн на відновлення автомобіля та 320 тис. грн на лікування. Ці суми є досить значними, проте іноді їх може бути недостатньо для розв’язання фінансових проблем потерпілих. У цьому випадку винуватець аварії буде змушений доплатити різницю із власних коштів. Для запобігання такої ситуації багато водіїв обирають додаткове добровільне страхування відповідальності і збільшують розмір виплат до 1 млн грн.

Що станеться, якщо користуватися автомобілем без обов’язкової страховки

Як уже було згадано, згідно із законодавством України, наявність поліса страхування цивільної відповідальності (ОСЦПВ) є обов’язковою для всіх водіїв, які керують транспортними засобами. Невиконання цієї вимоги спричиняє накладання штрафу у розмірі від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів, що на цей час становить від 425 до 850 гривень. Ця сума може здатися незначною, і саме тому деякі водії намагаються заощаджувати, уникаючи купівлі страховки. Проте таке рішення може мати серйозні наслідки. Основна проблема не полягає у самому штрафі, а в тому, що у випадку, якщо водій без страховки стає винуватцем ДТП, йому доведеться особисто відшкодовувати збитки потерпілим, і це може бути величезною сумою. Тому, щоб уникнути значних фінансових втрат, краще завжди купувати такий поліс.

Як оформити страховий договір на авто

Для придбання страховки ОСЦПВ вам знадобляться такі документи: паспорт, водійське посвідчення та технічний паспорт на автомобіль. З цими документами можна відвідати офіс обраної страхової компанії, що, звичайно, потребує певного часу. Або ж скористатися сучасними технологіями і оформити страховку онлайн, витратити на це все лише 5-7 хвилин. Електронний поліс легко зберігати та зручно використовувати. Для цього достатньо зберегти файл на доступному гаджеті.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: