На Сумщині достатньо сільгосппродукції, щоб забезпечити продовольчі потреби жителів області

27.10.2023

Про це зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної військової адміністрації Олександр Маслак під час брифінгу в офіційному медіацентрі.

За його словами, наразі важливим питанням є задоволення продовольчих потреб населення як держави в цілому, так і кожного регіону. Виходячи із основних показників діяльності сільськогосподарських підприємств і домогосподарств сільського населення Сумщини, які виробляють товарну сільськогосподарську продукцію, то ризики, які могли б вплинути на продовольчу безпеку в області та забезпечення потреб жителів області, наразі відсутні.

Зокрема, отриманий валовий збір основних зернових культур: пшениці, ячменю, овесу, гороху, які вирощуються на території нашої області, дозволяє забезпечити власні потреби в 3,1 рази від розрахункових показників. Валове виробництво зерна, без кукурудзи, цьогоріч дещо нижче, ніж минулоріч, але цього буде достатньо, щоб забезпечити сировиною як переробні підприємства нашої області, так і для формування товарного фонду для реалізації в інші регіони і за кордон, зазначив посадовець.

Виробництво фуражного зерна очікується на рівні 2,6 млн. тонн, що вище ніж минулоріч за рахунок вищих показників урожайності, зокрема кукурудзи.

«Якщо минулого року урожайність даної культури становила 8 тонн з гектара, то за оперативними даними, при зібраній половині всіх площ під даною культурою, цей показник становить 9,6 тонн з гектара. При цьому, окремі аграрні підприємства мають урожайність, що перевищує 10 тонн з гектара. Фактичне виробництво фуражного зерна перевищує потребу у 7,1 раза, яка становить 360 тисяч тонн», – повідомив Олександр Маслак.

Стосовно олійного насіння, то цьогоріч скоротилися площі під основною культурою олійної групи – соняшником, і наразі маємо нижчі показники врожайності і загального виробництва. Разом з тим, за підсумками збирання врожаю, виробництво становить 660 тисяч тонн, що перевищує в понад 20 разів потребу області у насінні для забезпечення продовольчих потреб в рослинній олії, яка становить 50 тисяч тонн,

На сьогодні площа під картоплею становить 44 тисячі гектарів (минулоріч – 54 тисячі гектарів). Від’ємна тенденція пов’язана з тим, що упродовж останніх років ціни картоплю та овочі були на невисокому рівні, тож не було достатньої мотивації у господарств сільського населення до їх вирощування. Попри зменшення площ під вирощування даних культур тієї продукції обсяги виробництва, які становлять 740 тисяч тонн, перевищуватимуть потребу більше ніж у 5 разів.

За словами Олександра Маслака, овочів борщового набору: буряка, моркви, капусти, цибулі також буде достатньо, щоб не відчувати дефіциту даного виду продукції. Свідченням цього є те, що ціни на них суттєво знизилися після збору цьогорічного врожаю і надходження на внутрішній споживчий ринок.

Позитивна тенденція очікується і щодо забезпечення потреб населення у молоці та молочній продукції, а також м’ясі, м’ясних виробах та курячих яйцях.

«Так, нині зростає продуктивність молочного стада, що дає можливість частково мінімізувати тенденцію до зменшення обсягів виробництва відповідного виду продукції. Навіть при очікуваному зниженні на 5% показників виробництва молока в області, потреби в молоці та молочній продукції будуть забезпечені удвічі. Потреба у м’ясі та м’ясній продукції буде орієнтовно забезпечена в 1,2 раза – лише за рахунок місцевого виробництва, не враховуючи продукції виробників з інших регіонів», – розповів директор Департаменту.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: