“Побачили, почули, покуштували”. У Сумах зустрілися крафтові виробники з шести областей України

27.10.2023

Сир, мед, солодощі, кераміка та вироби з дерева — таку продукцію представили на міжрегіональній зустрічі 50 представників крафтового бізнесу з 6 областей України у Сумах.

Один з учасників — Ігор Швидкий, він приїхав з Дніпровщини. Чоловік каже: виробляти крафтові консерви почав після повномасштабного вторгнення. “Сумщина вразила конопляним виробництвом, сири дуже смачні, потім кераміка. Ми придбали в них пробочки та тарілки. Якісний крафтовий бізнес дуже важко вести, бо конкуренція, скажемо так — дешевші продукти, а якість, вона потребує вкладень”, — зазначив підприємець.

Пані Олена розповідає: привезла на виставку понад 20 видів сирів. Крафтове виробництво розвиває у Запорізькій області. “Приємно було зустрітися з людьми, які натхненні своєю справою. Це надихає і мене, тому, що у нас ситуація непроста у Запорізькій області, бізнес більше не розвивається, а виживає. Тому, коли спілкуєшся з людьми, які теж дбають про свою справу, розвивають її, то це надає крила”, — сказала жінка.

Пасічник із села Новгородського Володимир розводить бджіл понад 35 років. Наразі утримує 70 бджолосімей. Чоловік каже, такі заходи вкрай потрібні не лише для популяризації продукції, а й для спілкування: “Ми тут спілкуємось з людьми, які приїхали зі всієї України не лише з міста Суми. Ми досвідом ділимось, це корисно”.

Відвідувачка виставки Світлана зізнається: купує у крафтового виробника солодощі, які вподобала досить давно: “Дуже смачна і з натуральних інгредієнтів, а враховуючи, що тут повний асортимент, можна вибрати все, що подобається”.

Зустріч крафтових виробників відбулася за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID, розповіла організаторка заходу Леся Круп’як: “Крафтовики представили свою продукцію, щоб їх побачили, почули, покуштували, ну і десь, можливо таким чином скооперувались. Бо ми розуміємо, що крафтовий бізнес — це малі виробники і їхня кооперація може дати посил до співпраці, як з великими мережами, так і дасть вихід на закордонні ринки”.

Учасники заходу відвідали крафтові підприємства регіону та обмінялися досвідом, розповіла Леся Круп’як.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: