Пошкоджені вісім домогосподарств: очевидці розповіли про наслідки російських обстрілів села Пожня на Великописарівщині

30.10.2023

Армія РФ обстріляла село Пожня Великописарівської громади  26 жовтня, внаслідок чого пошкоджені вісім домогосподарств. На подвір’ї одного з будинків тоді загинув 16-річний Роман Білецький. Місцеві жителі розповіли, які наслідки принесла російська агресія до їх домівок.

Обстрілювали село з артилерії. За повідомленням обласної військової адміністрації зафіксовано п’ять вибухів. Пошкодження є у восьми домогосподарствах Пожні, сказав староста Олександр Мірошніченко. Будівельні матеріали для швидкого ремонту, надала ГО “Проліска”. Нині мешканці за потреби можуть отримати скло від громади.

“Та було, часто так обстрілюють. Але Бог милував. Було й на вулиці лягало, було-було, але такого ще не було, що скло побило”, — розповів місцевий мешканець Іван Алечко.

Іван показує руйнування у своєму будинку під час останнього обстрілу села російськими військовими. У чоловіка пошкоджені усі вікна з однієї зі сторін хати.

“Воно як ударе, я не зрозумів що, одразу на підлогу впав. Пішов потім на город, там на городі ямку хорошу вирило і все”, — сказав пан Іван.

Під час обстрілу на подвір’ї свого будинку загинув 16-річний Роман Білецький. Юнак побіг рятувати кіз, яких не міг залишити на вулиці, розповідає його дідусь. Снаряд влучив у сінник, що розташований за 20 метрів від будинку. Уламки смертельно поранили хлопця.

“Ромчик, коли вже закінчував прибирання згадав, що його кози припнуті на покосі на городі, він побіг їх рятувати і встиг їх поставити в стійло, і намагався зайти в хату, бо були гучні постріли. У момент, коли він піднявся на крильце, на поріг і вже відкрив двері у коридор прилетів уламок”, — згадав дідусь загиблого хлопця Володимир Заруба.

Пожня розташована приблизно за вісім кілометрів від кордону з Росією. За інформацією старости, у селі нині мешкає близько 350 людей. Продавчиня місцевого магазину пані Олена розповіла, що оскільки село близько до кордону – навчилися розрізняти вибухи.

“Ми тримаємося. Вже розумієш, куди воно летить, ми звикли. Як обстріл, так не заїжджають люди в магазин, як тихіше – приїжджають. Хазяйка працювала і під обстрілами”, — сказала пані Олена.

З початку повномасштабної війни, за словами старости села, звідси виїхали до двох десятків людей.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: