Як генерал-губернатор Кокошкін вулицю Сумську в Харкові «випрямляв»

30.10.2023

Головна вулиця Харкова — Сумська не завжди мала вигляд прямої лінії. Спочатку дорога на Суми ледве була схожа на нормальну вулицю цивілізованого міста. Однак причини її «випрямлення» криються в неухильних і часом жорстоких методах управління останнього генерал-губернатора Полтавської, Чернігівської та Харківської губерній Сергія Олександровича Кокошкіна. Про це розповідають журналісти MyKharkov.info.

Початок змін

Головна дорога Харкова, яка існувала ще з часів Харківської фортеці як торговельний шлях на Суми, виглядала в середині XIX століття досить убого. Дорога на Суми була невеликою і неохайно забудованою хатками та халупами.

Проте 30-го квітня 1847 року сталася одна подія, що згодом змусило місто Харків перетворитися, чи не під палиці. Вищезгадана дата знаменна появою на посаді харківського, полтавського та чернігівського генерал-губернатора «особи цікавої, яскравої та своєрідної» — Сергія Олександровича Кокошкіна.

Історики характеризують діяльність Кокошкіна посаді генерал-губернатора як «суперечливу, що з одного боку носить справедливий і виправданий, з другого жорстокий і насильницький характер».улица Сумская 1860-е

Фото: MyKharkov.info

Завдяки жорстким методам подолання населення Харкова місто вдалося перетворити і значно прикрасити, зробивши з нього повноправне місто. З неслухняними він розправлявся матеріально, накладаючи штрафи. Тих жителів, які відмовлялися здавати кошти до міської казни для ремонту мостів, Кокошкін карав ще суворіше — наказував рознести будинок та накласти пеню за несплату.

Вулиці бути прямою!

Приклав новий генерал-губернатор руку і до благоустрою головної вулиці Харкова, причому у прямому розумінні доклав руку до плану міста з лінійкою напереваги. Взяв олівець та й накреслив пряму лінію від головної міської площі — Миколаївської (нині площа Конституції) по вулиці Сумській. Додав лише: «Ось так буде йти головна вулиця міста».Улица Сумская вид со стороны Николаевской площади Фото: MyKharkov.info

Генерал-губернатора не цікавило, що «випрямленню» вулиці Сумської заважали недоглянуті халупи та різноманітні житлові будиночки з брудними дворами. Сергій Олександрович наказав їх знести без відшкодування збитків. І навіть численні благання, сльози та підкупи не похитнули рішення генерал-губернатора.

Інші новини:

Коментарі: