Пункт пропуску «Покровка – Колотилівка»: біженці повертаються в Україну пішки й під обстрілами

01.11.2023

Щодня більше сотні українців повертаються на підконтрольну територію України через єдиний пункт пропуску «Покровка (Україна) – Колотилівка (РФ)». Серед тих, хто зустрічає біженців на українській Сумщині – волонтери Червоного Хреста України.

Сьогодні у Покровці гучно – через вибухи Червоний Хрест лише з другої спроби військові пропускають на перехід. А люди тим часом проходять пішки майже 2 кілометри «сірої зони». Добре, якщо своїми ногами. Бачимо вже ціле зібрання зламаних інвалідних візків.

Резонансне питання – «Невже не можна налагодити транспортування?!» Можна, якщо б російська сторона надала гарантії безпечного доступу в «сіру зону». Над цим працює купа державних інституцій й гуманітарних організацій (українських і міжнародних), але біженці досі повертаються пішки й під обстрілами. Волонтери, прикордонники й військові на цій ділянці працюють в таких самих умовах, аби пункт пропуску працював й через нього могли повертатись українці.

Історія кожного – гідна екранування, де особливе місце займатиме українська Покровка. Вона зараз закарбовує емоції повернення й одночасно прощається з останніми своїми жителями, які виїздять зі зруйнованих домівок. Лишаються ті, хто щодня забезпечує функціонування пункту пропуску.

Наближається зима, а значить перехід буде ще важчим через сніг і морози. Роботу волонтерів це теж ускладнить. Тому Загін швидкого реагування Сумської організації ТЧХУ разом з колегами з Національного Комітету ТЧХУ сьогодні працюють тут разом і визначаються, які технічні засоби ще потрібні.

Позашляховики, всюдихід, Ambulance й пальне для цієї техніки а також різноманітне обладнання – від рацій та прожекторів до спеціальних нош на колесах – поки попередній перелік, який треба забезпечити.

Наступний обʼєкт, який Червоний Хрест підтримує на постійній основі, – волонтерський центр «PLURITON» у Краснопіллі – це фільтраційний пункт через який проходять всі біженці. Потреби у постільній білизні, одноразовому посуді та транзитних наборах не зникають.

Також із найнеобхіднішого – ліків і продуктів потребують ті, хто попри всі обставини не може виїхати з 5-кілометрової зони. І саме волонтери привезуть допомогу навіть під загрозою обстрілів.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: