Гепатит А: чи існує загроза поширення захворювання на Сумщині

01.11.2023

Наразі на Сумщині зафіксовано 3 випадки захворюваності на гепатит А у двох районах: Сумському та Конотопському. Лікарі впевнені, що при такій спокійній ситуації періодично виникають спалахи. 

Чи може бути на Сумщині така ситуація, як у Вінниці? Там введено режим надзвичайної ситуації природного характеру по вірусному гепатиту А.

“Так, в такій ситуації можемо опинитися і ми. Вірусний гепатит А – це та інфекція, яка притаманна нашому регіону. Вона була у нас завжди, є сьогодні і буде завтра. Були такі часи, коли кількість захворілих на вірусний гепатит А за один рік становила близько 4 тисяч, але це було в минулому столітті у 1982 році. Останні 10-15 років ми маємо щороку до 50 випадків. У 2021 році в області зафіксовано 4 випадки, 2022 – 1 випадок, цього року ми маємо 3 випадки вірусного гепатиту А у двох районах: Сумському і Конотопському. Ці випадки між собою не пов’язані жодним чином. Але навіть при такій спокійній ситуації періодично виникають спалахи. Останнім часом такі спалахи у нас були 2017 року, коли в одному з районів області на гепатит А захворіло 7 осіб, з них 4 дітей. Ще один спалах був 2019, коли захворіло 5 осіб, серед них 1 дитина. Також на захворюваність великою мірою впливають міграційні процеси – чим більше буде хворих в інших областях України, тим більша ймовірність того, що ця інфекція потрапить і на Сумщину”, — розповіла заступниця головного державного санітарного лікаря Сумщини Галина Зайцева.

Вірусний гепатит А – це звичайна кишкова інфекція, яка має ті самі шляхи передачі, як і інші кишкові інфекції. Але вона має свої особливості серед них – тривалий по часу інкубаційний період (від 7 до 45 днів). При вірусному гепатиті А найбільша небезпека людини в плані поширення вірусу – це тоді, коли людина фактично здорова, у неї немає ніяких клінічних проявів, за тиждень, а іноді й за два, ця людина масивно виділяє вірус разом із фекаліями, через кишківник. І якщо ця людина не буде дотримуватись правил особистої гігієни, то цей збудник буде швидко поширюватись через оточення.

Як проявляється гепатит А та хто найчастіше хворіє?

“Що стосується клінічних проявів, то у більшості випадків цей гепатит перебігає без жовтяниці (понад 90% випадків). В окремих випадках, якщо є жовтянична форма, можна розрізнити декілька періодів в перебігу захворювання: інкубаційний період від 7 до 45 днів (в середньому 2-3 тижні); перед жовтяничний період має не класичні прояви це або грипоподібний синдром (підвищення температури протягом 1-2 днів), або диспепсичний синдром (нудота, блювання, рідкі випорожнення, болі в животі); жовтяничний період (тривалість 1-3 тижні) характеризується пожовтінням шкіри, знебарвленням калу і потемнінням сечі. Відмічається загальна слабкість та втрата апетиту; період одужання триває до пів року”, — розповів лікар-інфекціоніст відділення гепатології КНП СОР “Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології ім. З. Красовицького” Володимир Рябіченко.

Переважно гепатитом хворіють діти або особи молодого віку. У людей старше 30-40 років майже не зустрічається, оскільки всі вони перехворіли на гепатит А у без жовтяничні формі та мають антитіла. Найчастіше жовтянична форма гепатиту А має легкий перебіг або середньо-тяжкий. Тяжкий перебіг відмічається у осіб, які мають захворювання печінки та осіб старше 40-50 років.

Як уберегтися?

“Вживати безпечні харчові продукти та напої і дотримуватися гігієни рук, як і при будь-яких кишкових інфекціях”, — сказала заступниця головного державного санітарного лікаря Сумщини Галина Зайцева.

Чи є вакцина проти вірусного гепатиту А ?

“Вакцина проти вірусного гепатиту А є і кожного року в Сумській області невелика кількість людей робить щеплення, переважно дітям”, — сказала заступниця головного державного санітарного лікаря Сумщини Галина Зайцева.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: