Українські військові, які захищають Сумщину розповіли, як навчалися у Британії

02.11.2023

Бійці Криворізької бригади, яка захищає Сумщину, побували на військових навчаннях у Великій Британії. 

Віталій на позивний “Брюс” – з Кривого Рогу. Служить в одному з підрозділів на території Сумщини. Разом із побратимами-земляками нещодавно повернувся з навчання у Британії.

“35 днів повних, без жодного вихідного, з ранку до ночі, і виїзди, і ліси, і польові умови. Тобто бачили ми все, не в казармах залишалися. Десь половину часу ми були на виїздах і проходили все практично, багато бігали, багато маршів було, багато завдань ставили для нас. Перші, мабуть, тижні півтора було дуже тяжко. І крепатура така на ранок була, що мама, не горюй! А потім втягнулися і нормально”, — розповів військовослужбовець Віталій “Брюс”.

Окрім посиленої фізичної підготовки, бійці вивчали принципи ведення бойових дій.

“Курс називався “Молодше лідерство”. Це підготовка командирів відділення, молодший командний состав. Як співпрацювати з особовим складом, як вести бойові дії, як оборонятися, як наступати”, — сказав “Брюс”.

“В нас були польові виходи, зачистки фортифікаційних споруд, зачистки міст, як це проводиться. Вони показували зі своєї сторони, ми показували зі своєї сторони, як в нас це робиться”, — розповів військовослужбовець Андрій “Шарк”.

На початку війни підприємець Віталій відправив сім’ю за кордон і записався у територіальну оборону. Андрій повернувся з Польщі, коли дізнався про вторгнення, хоча для нього війна почалася у 2014 році, під час строкової служби.

“Ми виїхали на перше зіткнення в місто Ізюм. Тоді був захоплений Слов’янськ. І ми стояли на Ізюмі, обороняли, щоб далі не пройшли”, — сказав “Шарк”.

Боєць Владислав на позивний “Джус” теж мав досвід поводження зі зброєю – два роки строкової служби у прикордонних військах. Пішов добровольцем одразу після вторгнення.

“А що тягнуть? Чекати, поки росіяни сюди прийдуть? Може видадуть мені автомат і буду захищати своє місто. Зразу мені тоді сказали: “Все, підходиш, молодий”. Мене оформили відразу”, — згадав “Джус”.

Побратими пройшли бойовий шлях на Херсонщині, Запоріжжі, Донеччині. Тож для них британське навчання було скоріше повторенням вивченого.

“Британці дуже класні в чому – в тому, що вони не тільки дають свою інформацію, бо повинні, а вони і нас слухають, слухають і навчаються теж. Особливістю було таке, що половина бійців була, котрі вже мають досвід бойових дій, як я і мої побратими, і десь 50 відсотків хлопців, які недавно призвані і теж відправлені на навчання. І ми з ними сутками були разом, ділились своїм досвідом, спілкувались, розповідали, щоб вони трішки розуміли, що їх чекає, щоб вони хоч якось морально, психологічно були до цього готові”, — розповів Віталій “Брюс”.

Британці забезпечили слухачів курсів усім, що може знадобитися у бойових умовах.

“Нас там одягнули повністю, видали багато речей. Три комплекти форми, дві пари берців, бронежилет, каска, рукавиці й тактичні, і зимні. Носки водонепроникні, термуха, повністю одягли. Два баули, штурмовий рюкзак. Ми це все привезли з собою, десь 80 кілограмів”, — розповів Владислав “Джус”.

Після повернення з Британії хлопці проходять службу на Сумщині й передають знання побратимам.

“Зараз я отримав іншу посаду, яка насамперед передбачає в обов’язках навчання особового складу. І от саме те, що я побачив, як роблять в Британії, як вони підходять до процесу навчання, це зараз мені допомагає вести роботу зі своїм особовим складом”, — сказав “Брюс”.

Захисники готові будь-якої миті повернутися до бойових завдань і впевнені у перемозі.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: