Намагалися дістати зброю: як сумські залізничники ловили російський БТР

04.11.2023

Сумські залізничники Артем Кисельов і Руслан Арістархов перші в історії “Української залізниці” стали повними кавалерами знаку “Залізнична слава”. Вони отримали цю нагороду всіх трьох ступенів за мужність, проявлену у перші дні вторгнення. Напередодні Дня залізничника, що відзначають 4 листопада, Суспільне поспілкувалося з чоловіками про їхню роботу на початку великої війни.

Такий вигляд має одна із сумських залізничних станцій. Саме неподалік неї у перші дні вторгнення відбулися події, за які Артем Кисельов і Руслан Арістархов отримали найвищі нагороди “Укрзалізниці”.

Артем Кисельов закінчив Харківську державну академію залізничного транспорту. Працював черговим, наразі очолює одну зі станцій. Руслан Арістархов керує іншою станцією, він теж випускник Харківської академії.

27 лютого 2022 року чоловіки разом шукали мітки противника на залізниці та почули звуки пострілів. Вони виїхали зі станції на автомобілі і зіткнулися з російським БТРом.

“Як потім стало відомо, цей злополучний БТР, він їхав на Суми з десантом, протаранив блокпост. Пішов по головним вулицям. І далі якось так получилось, що він поїхав по кругу, і ми якраз виїжджали – і він напоровся на нас, мало нас не переїхав, і звернув у бік станції. На цій ділянці переїхати він би не переїхав ніде, тобто тут вже був вірняк: або він зробить розворот і поїде у зворотньому напрямку, або десь стане і ми просто пересидимо і просто підберемо те, що хотіли. Великий дефіцит був зброї по місту, її взагалі ніде не було можливості дістати”, — згадує начальник станції Сумської дирекції “Укрзалізниці” Артем Кисельов.

“Думали, як дістати зброю. Ми побачили: на БТРі явно озброєні люди з автоматами. Ми не думали, що буде далі і які можуть бути наслідки, на той час про це ніхто не думав. Вони зупинилися, Артем – він більше бідовіший, почав викрикувати їм різні фрази”, — каже начальник станції Сумської дирекції “Укрзалізниці” Руслан Арістархов.

“Вони почали з нього вискакувати і тікати. В нас не було не зброї, нічого, ми просто почали, перше що прийшло на думку – кричати. Мол, здавайся, стій, буду стрілять, здавайся. Вони просто дали, як то кажуть, на педалі, і потікали в сторону промислової зони. Тоді не було взагалі відомо, чи є взагалі в нас тероборона, що це таке – тероборона, чи це просто сум’яни, які захотіли даті відсіч. Поприїжджали цивільні машини, повибігали хлопці з них, чесно кажучи, нас мало не постріляли, оскільки тоді ні до кого не було доведено, що потрібні якісь нашивки, стрічки”, — говорить Артем Кисельов.

Разом з тероборонівцями залізничники обстежили БТР і знайшли в ньому одного цивільного. БТР передали військовим. За словами пана Артема, наразі його використовують ЗСУ. За мужність, проявлену у перші дні вторгнення, Артема Кисельова і Руслана Арістархова нагородили знаками “Залізнична слава” всіх трьох ступенів. Вони стали повними кавалерами цієї відзнаки – це перший випадок від початку заснування “Укрзалізниці”. Також вони отримали відзнаку “Залізний герой” І рангу. Самі чоловіки не вважають свій вчинок чимось особливим.

“Кожен залізничник – герой по-свойому, оскільки в такий важкий час люди працюють. Артерія країни, і приємно бути в ній маленьким еритроцитом, і певний вклад вносити. Тут ти можеш розкрити свій потенціал. Залізниця – вона завжди була і буде, доволі цікава професія, доволі цікава галузь”, — говорить Артем Кисельов.

“Ти без цього жити не можеш. Ти цілодобово на зв’язку, тому що тобі можуть зателефонувати і опівночі, і рано вранці. І ти цим живеш, і це додає тобі такої наснаги. На залізниці всі посади відповідальні, небезпечні”, — пояснює Руслан Арістархов.

За даними “Укрзалізниці”, від початку вторгнення внаслідок російської агресії загинуло близько 500 залізничників, понад 1000 отримали поранення.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: