«Відшукали могилу прапраонучки польського короля»: науковці досліджують Єврейське кладовище в Глухові

08.11.2023

Викладачі та студенти Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка досліджують Єврейське кладовище Глухова в рамках україно-ізраїльського наукового проекту.

За словами завідувача кафедри історії, правознавства та методики навчання університету Андрія Гриценка, саме в їх місті знаходиться єдине на сході України старовинне єврейське кладовище, пише Глухів.сіті.

«Воно вважається одним з найдавніших, за різними даними йому щонайменше 300 років. Тут знаходиться майже 1100 пам’ятників: перш за все це сучасні, але найбільше дев’ятнадцятого століття, є й набагато давніші. Тут знаходяться поховання відомих художників і письменників. Поряд тут похований і сам Цвейхель – відомий єврейський письменник, який тут доживав свій вік і був похований в 1888 році».

За словами науковця, дослідники відновлюють стерті часом написи на надгробках та розшукують зниклі та маловідомі поховання.

«Ми намагаємося ідентифікувати інформацію, яка написана на надгробках і фактично вже втрачена. За допомогою різних технологій нам це вдається. Але ще приємніше, коли вдається з-під землі дістати надгробки з каменю-пісковика, які фактично вважалися втраченими і таких ми знайшли вже близько десяти. Це означає, що вони будуть введені в науковий обіг. Зокрема серед таких віднайдених і невідомих до цього поховання загиблих юнаків від кривавої різанини більшовиків, яку вони здійснили 22-23 лютого 1918 року в Глухові. А ще в жіночому ряді ми віднайшли могили дівчат та жінок, похованих в 1910-1920-х роках. Зокрема, одна з них є прапраонучкою одного з польських королів».

Досліджувати кладовище непросто, адже воно зазнало великих руйнувань за часів радянської влади. Окремі нагробки були вкрадені на будматеріали, а пізніше велику частину поховань засипали землею.

«В радянський час була боротьба з релігією, яка була «опіумом для народу», як говорили в 20-х роках. Більшовики за три дні у лютому 1918 року стратили, за різними даними, щонайменше декілька сотень, а можливо й навіть до півтисячі євреїв – жителів Глухова, перш за все, молоді. Очевидно, що в цей час їхніх кривавих розправ й пізніше, коли радянська влада негативно ставилася до збереження історії, багато було зруйновано, розбито, прикопано й навіть забрано цих каменів-пісковиків для будівельних цілей, як-от, доріг чи стін».

Постраждало кладовище і під час російсько-української війни. У травні минулого року російські військові випустили по пам’ятці історії ракету з гвинтокрила.

«В День пам’яті та примирення 8 травня 2022 року стався «приліт» по цьому кладовищу, епіцентр вибуху прийшовся на суміжну територію, що привело до значних руйнувань – горіла трава й падали дерева. Але ця трава, згорівши, не пошкодила жодного пам’ятника, бо вони зроблені з каменю-пісковика, а подекуди з граніту. Більше того, деякі пам’ятники, які були покриті землею, відкрилися. Щонайменше ми знайшли три таких пам’ятники».

Віталій – студент університету і бере участь у дослідженні кладовища. Хлопець показує, як за допомогою крейди та маркера вдається встановлювати імена людей, що були тут поховані.

«Вже приблизно тиждень ми приїжджаємо сюди та відновлюємо пам’ятники. Зараз здавалося б простою крейдою я відновлюю записи, що тут написані, завдяки чому ми зможемо їх прочитати й дізнатися, хто саме тут похований. Ми вже відновили більше 10 надгробків та змогли дізнатися, яка саме людина тут похована».

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: