“Не буде школи – не буде села”: як на Сумщині відновлюють Угроїдський навчальний заклад

09.11.2023

Армія РФ у жовтні обстріляла село Угроїди  з артилерії. Обійшлося без жертв. Внаслідок обстрілу пошкоджено місцевий ліцей. Наразі дах будівлі відремонтували волонтери “Добробату”.

У Краснопільській громаді  з 20 навчальних закладів внаслідок обстрілів російськими військовими пошкоджені п’ять. Останнім, в який поцілили російські військові, став Угроїдський ліцей. Місяць тому, 10 жовтня, російські військові обстріляли село з артилерії. За 15 хвилин до обстрілу завершивши роботу, розповідає Надія Стрюкова, вчителі пішли із закладу.

“Залишився працівник, Василь Васильович у даному закладі, бо в нас чергування. Дякуючи Богу, Василь Васильович встиг забігти у підвальне приміщення закладу”, — сказала директорка ліцею Надія Стрюкова.

Один зі снарядів влучив у дах школи. Вибухова хвиля від іншого пошкодила вікна, стіни та меблі всередині приміщення.

“Наші працівники, вчителі, обслуговуючий персонал забили всі вікна плівкою й плитами зсередини. Це дає нам змогу на те, що в закладі на даний час тепло, не гуляє вітер, але проблемним залишався дах”, — сказала директорка ліцею Надія Стрюкова.

Коли закінчився обстріл, одним із перших на дах піднявся староста села Віталій Кириченко.

“Якщо чесно, було дуже страшно, ми лазили на дах разом із завхозом. Ми порахували кількість побитих шиферин, шильовки, стропил. Через те, що ми вже знаємо, по тих обстрілах, які були вже в нас, що прилітає в теж саме місце і другий, і третій раз. Через це всі боялися люди лізти туди і відновлювати дах”, — розповів Віталій Кириченко.

Під час дощів вода протікала до першого поверху, тож аби врятувати будівлю, звернулися до волонтерів. ГО “Проліска” надала будівельні матеріали, а єдиними, хто погодився накрити дах, були волонтери “Добробату”. За два дні тимчасово дах накритий.

“Директорка школи вже замовила 200 листів шиферу, матеріали ще довеземо і як тільки ми знатимемо, що обстрілів більше не буде, ми дах перекриємо. Зараз не будемо ризикувати, навіть якщо так станеться, що якась благодійна організація дасть його нам, то ми його складуємо, а буде перемога, потім зробимо”, — розповів староста села Угроїди.

Цей рік навчання у школі дистанційне, загалом тут навчається 200 дітей. Є й учні, які переїхали до Угроїдів з інших сіл громади, які межують з Росією.

“Заклад освіти, а саме школа – це є одним із основних закладів, бо як говорять: “Не буде школи – не буде села”, — сказала директорка ліцею Надія Стрюкова.

Загалом половина учнів громади виїхали на більш безпечні території, а це близько тисячі людей. У громаді пошкоджені п’ять із 20 навчальних закладів.

“Це в селі Славгород, у селі Мезенівка, у селі Тур`я, в Угроїдах, а також в Покровці. Це різний ступінь пошкоджень. Наприклад, у Славгороді також був пошкоджений дах, також нам доводилося залучати до ремонту відділ і надзвичайних ситуації”, — розповіла секретарка Краснопільської селищної ради Ірина Юхта.

В Угроїдській школі, говорить староста села, вже мають проєкт на встановлення твердопаливного котла для опалення закладу. Чекають тільки перемоги України у війні.

“Ми свій ліцей в обіду не дамо”, — сказав староста села Віталій Кириченко.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: