У Сумській облраді скасували закупівельну централізацію

10.11.2023

Свого часу, у 2021 році, Сумська обласна рада ухвалила рішення проводити всі закупівлі централізовано – через КУ «Сумський обласний фонд підтримки підприємництва».

Як пояснював тоді голова обласної ради Віктор Федорченко, потрібно було економити бюджетні кошти. Тож і вирішили, що закупками буде займатися одна структура – Фонд підтримки підприємництва, а не кожна обласна установа чи організація окремо. Це повинно було, за задумом влади, призвести до поліпшення ефективності проведення закупівель і до здешевлення закуплених товарів. «А всі комунальні організації й установи нехай займаються роботою за своїми професійними напрямками, а не торгами», – вважав тоді В. Федорченко.

Тож увесь цей час Фонд проводив закупівлі для визначеного кола замовників. А ті в свою чергу передали всі свої тендери до новоствореної установи. Згідно з рішенням обласної ради про визнання централізованою закупівельною організацією СОФПП, закупівля предметів, матеріалів, інвентарю, медикаментів, перев’язувальних матеріалів, продуктів харчування, обладнання і предметів довгострокового користування в обов’язковому порядку здійснювалася підприємствами, установами та закладами, заснованими на майні спільної власності тергромад, сіл, селищ, міст області, через Фонд.

Проте не так сталося, як гадалося. Оптимізації не вийшло, натомість закупівельні процедури розтягнулися в часі. Тому через два роки з подачі обласної військової адміністрації та за пропозиціями керівників комунальних та заснованих на майні спільної власності підприємств і закладів в облраді вирішили-таки припинити дану «централізацію». 92 заклади та підприємства, тобто 98% від загальної кількості, які були замовниками, письмово повідомили, що така організація торгів їм не потрібна. Вони готові самостійно займатися закупівлями. Тоді лікарням не доведеться довго чекати на шприци та медикаменти!

Депутати розглянули це питання на сесії облради 10 листопада і проголосували за зняття з Фонду підтримки підприємництва закупівельних функцій. Йому належить довести публічні закупівлі, які зараз знаходяться в роботі, до кінця. А далі обласні підприємства та заклади будуть організовувати постачання усього необхідного своїми силами.

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: