“Нас не чують”: хто та за чиї гроші ремонтуватиме пошкоджений будинок внаслідок ракетного удару в Сумах

14.11.2023

У Сумах понад три місяці мешканці одного з будинків живуть з пробитим дахом. Будинок зазнав пошкоджень після російського ракетного удару по закладу профтехосвіти 29 липня.

Управителем пошкодженого будинку є Сумське міжрегіональне вище професійне училище. На запитання чому дах досі не відремонтований, заступниця директора закладу Тамара Петренко зазначає: “Навчальний заклад — це освітній заклад і виконувати комунальні послуги дуже тяжко, бо для цього мають бути спеціалісти”.

У Будинку волога псує стіни та меблі, а вода затікає в електрощит. Мешканка Ганна Цибульник зазначає, що для того, аби поремонтувати дах, потрібні кошти. Проте керівництво профтехучилища №16, якому мешканці платять гроші за обслуговування житла, за цю справу не береться.

На початку листопада в училищі коментувати ситуацію відмовились. Зараз Тамара Петренко зазначає, що навчальний заклад і не має цього робити.

“Ще після першого вибуху, який стався 5 травня 2022 року, ми писали листа, коли до нас звернулись мешканці про протікання води на п’ятому поверсі. Листа писали до влади, щоб зробили повторне обстеження. Цей процес проходив саме тоді, перед другим вибухом. Вони приходили, обстежили і тут, 29 липня другий вибух. В першому акті, коли вони обстежили, що там все нормально, там якісь протікання, пошкодження. А коли до нас звернулись мешканці, то ми ще раз написали листа і попросили створити нову комісію, головою комісії була Юлія Павлик. І вони приходили, ще раз обстежували, після обстеження стався другий вибух. А в другому вони сказали, що ніяких там пошкоджень немає в акті”, – зазначає Тамара Петренко.

Вирішити питання із ремонтом можна створивши у будинку ОСББ, як говорить віцепрезидент Всеукраїнської ради голів ОСББ Роман Гученко.

“Є державна програма, через Фонд Енергоефективності, яка стовідсотково фінансує роботи до 7 мільйонів гривень, щодо відновлення будинків після руйнації в результаті військової агресії ворога. В будинку має бути створене ОСББ, має бути зроблена експертиза — це робить міська рада і за власний кошт робиться проект. Кошти отримує безпосередньо ОСББ, і ОСББ є замовником цих робіт. Можна звернутися до нас, безпосередньо наша Асоціація знаходиться на Площі Привокзальній 9, на п’ятому поверсі. І ми допоможемо та розкажемо, що потрібно для цього зробити”, – зазначає Роман Гученко.

За словами Ганни Цибульник, відремонтувати дах за власні кошти жителі не мають змоги. Нині мають намір створювати ОСББ.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: