Собаки-сапери з Сумської області допомагають розміновувати Харківщину: як їх готують до роботи на мінних полях

16.11.2023

Собаки-пошуковці допомагають саперам розміновувати Харківщину. Місяць тому шестеро спеціально навчених бельгійських вівчарок разом із загоном розмінувальників приїхали до регіону з Сумської області.

Нині вони працюють у деокупованій Балаклійській громаді, говорить заступник начальника Міжрегіонального центру швидкого реагування Олександр Пачковський.

За його словами, тренування собак на пошук мін — це підготовка до роботи на справжньому мінному полі.

“Собака повинна по маршруту проходити 10 метрів та повертатися назад, охоплюючи зону завширшки 0,5 метрів. І так вона проходить квадрати, які позначив сапер, який провів безпечні проходи. І зробив квадрат для мінно-пошукової собаки”, — сказав Пачковський.

Шістьох бельгійських вівчарок привезли із собою на Харківщину сапери з Сум. Саме там працює єдиний центр державної служби з надзвичайних ситуацій, який навчає собак. Спочатку вони шукали тільки людей, говорить Пачковський, а півтора року тому колеги з Норвегії передали центру спеціально навчених собак-саперів.

“Кінологи пройшли річний курс підготовки за їхньою програмою. Ми побудували базу, яка містить в собі бокси та елементи, подібні тим, які собаки зустрічають під час пошуку вибухонебезпечних предметів”, — говорить Олександр Пачковський.

Зі своєю собакою Альфом протитанкові міни шукає сапер-кінолог Євген Шолудько.

“Пластикову протитанкову міну прилади, наприклад, не чують, оскільки вона з пластику і там мінімальна кількість металевих елементів, а собака шукає саму вибухівку, і вона чує тротил під землею”, — говорить Шолудько.

За той час, що на цьому полі працюють собаки-сапери, вони допомогли розмінувати понад 5 тисяч квадратних метрів — без тварин робота рухалася б удвічі повільніше, каже Олександр Пачковський.

На Харківщині собаки-пошуковці працюватимуть до холодів, говорить Олександр Журід: щойно почнуться морози, загін саперів разом собаками повернеться до Сум. Він у Міжрегіональному центрі очолює відділ пошукових робіт. За словами Журіда, мороз заважатиме тваринам відчувати міни.

“Не нижче 5 градусів тепла. Також під час дощу та снігу собаки не працюють. Ці собаки пройшли тренінг на базі полігону у Ромнах. Пройшли акредитацію, отримали допуск до робіт і виїхали — працюють. Одна собака в день в середньому опрацьовує від 300 до 500 квадратних метрів”, — каже Олександр Журід.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: