“Ми не їдемо, бо у вас там бомблять”. Як працює Хотінська амбулаторія на прикордонні

18.11.2023

Хотінська амбулаторія, що на Сумщині, обслуговує мешканців 14 населених пунктів. Більшість цих населених пунктів знаходяться у 5-кілометровій прикордонній зоні та перебувають під постійними обстрілами з боку РФ. 

“В 6 годин подзвонили, сказали : “почалася війна”. На 8-му ми прийшли на роботу. Танки пройшли, ми їх через вікно бачили. Ми ще не вірили, ми не думали, ми працювали до 16-ї години – так, як і положено. І працюємо до цього часу, все виконуємо, що треба. Ковід припинився, коли війна почалася. А зараз почався ковід – я думаю, що війна закінчиться, бо дуже багато ковідів зараз”. Так Людмила Дружкевич – директорка Хотінської амбулаторії та одна з двох лікарів, що нині тут працюють, розповідає про 24 лютого 2022 року. Жінка говорить: з початку повномасштабної війни й досі майже ніхто з медичних працівників не покинув місце роботи. Працювали і під час бойових дій, дотримуючись правила двох стін.

Галина Закаблук у лікарні працює з 1986-го року. “Ми йдемо, а назустріч танки. В перший день вони не чіпали нікого. Страшно було дуже, але ми на роботі. Пацієнтів побільшало з серцево-судинними хворобами. У людей почало хворіти серце. Багато людей, які перестали спати ночами. Тут потрібно було не стільки лікування, скільки психотерапія. Ми більше заспокоюємо”, — розповідає жінка.

Усього в Хотінській амбулаторії зараз 29 працівників. Тетяна Мачула працює старшою медичною сестрою. А починала 28 років тому хірургічною медсестрою. З початком великої війни жінка прийняла рішення не виїжджати і залишитися працювати в безпосередній близькості до державного кордону. “В першу чергу всі ми на мобільному зв’язку. Не всі виїжджають в віддалені села. Ми спілкуємося по мобільному зв’язку. Якщо потрібно, лікарі доїжджають з допомогою поліції – вони перевозять і співробітників, і хворих, якщо потрібно”, — говорить Тетяна.

Крім двох сімейних лікарів, у лікарні працює стоматолог. Почав тут працювати сім років тому, розповідає Тимур Шахбазов: “Під час обстрілів треба ховатися, а так — працюємо. Кабінет оснащений всім необхідним, для роботи є все абсолютно”.

Усього Хотінська амбулаторія обслуговує мешканців 14 населених пунктів. До війни це було понад 5000 людей, говорить голова громади Микола Торяник. Наразі мають проблему з викликом екстреної медичної допомоги. Машини, як правило, приїжджають до Хотіні і Писарівки. “12 населених пунктів знаходяться в 5-кілометровій зоні і постійно потрапляють під обстріли зі сторони РФ. Є певний ризик, у нас сімейні лікарі тепер лишилися тільки в Хотіні, там кругом тільки фельдшери і медсестри, які можуть надати тільки першу медичну допомогу і викликати швидку або сімейного лікаря для надання допомоги”, — зазначив посадовець.

“Це така проблема – викликати. “Ми не їдемо, бо у вас там бомблять”. Але ж ми тут живемо! Це дуже велика проблема”, — ділиться директорка амбулаторії Людмила Дружкевич.

За словами Людмили Дружкевич, за 2023 рік у громаді народилася одна дитина. Раніше малюків народжувалося понад двадцять.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: