Із 474 пам’ятників архітектури Сумщини лише 78 мають охоронні договори

18.11.2023

Однією із функцій управління містобудування та архітектури Сумської ОВА є охорона культурної спадщини в рамках будівель та споруд, які мають історичне значення, а от пам’ятники, наприклад, скульптурний надгробний ансамбль французького скульптора Аристида Круазі, що знаходиться на Центральному кладовищі в Сумах, – повноваження управління культури.

– В області у нас є 474 пам’ятника культурної спадщини, які перебувають на державному обліку, – розповів керівник управління Володимир Биков. – Із них 61 – національного і 413 – місцевого значення. Цей список був визначений ще в 90-х роках минулого сторіччя. Було рішення сесії, Київський інститут теорії архітектури виконав наукові роботи, але, на жаль, з того часу перелік не розширювався. Він стовідсотково не відповідає тій кількості архітектурної спадщини, яка в нас є. Сьогодні нарешті вже розробляються історико-опорні плани, які рекомендують для включення об’єкти в цей перелік. Для Сум це кадетський корпус, будівля якого до сьогодні не визначена пам’ятником архітектури місцевого значення, окремі квартали по вулицях Воскресенській, Соборній, обласна бібліотека, театр ім. Щепкіна. Маю надію що, цей перелік культурної спадщини об’єктів збільшиться, тому що тільки по Сумам рекомендовано до включення понад 100 споруд.

Наше управління зіткнулось із тим, що з 474 об’єктів охоронні договори укладені лише на 78. До чого це призводить? Наприклад, є історична будівля, яка чи то перебудовується, чи в ній міняють елементи, як-от автентичні вікна заміняються на пластикові. Проте коли архітектори починають з цим розбиратись і ставити питання, її власник просто каже: я купив її в такому стані. І все – ніяких зобов’язань по збереженню автентичності він на себе не брав… Є багато проблем і з комунальною власністю, наприклад, будівлею школи №4 в Сумах, яка не має охоронного договору. Її утримувачем є міська рада і серйозних підстав, щоб притягнути до відповідальності за жахливий стан будівлі, немає.

Тому управління містобудування і відділ по охороні культурної спадщини, зокрема, поставили для себе наразі основним завданням укладення охоронних договорів. Підключились до цього питання і наші правоохоронні органи, і ми вже разом працюємо в цьому напрямку. Так, нам вдалось, щоправда, через суди, зобов’язати укласти охоронні договори на будівлю земської школи, земської лікарні і інших з користувачами – всього до 20 об’єктів. Якщо вимоги охоронного договору не будуть виконуватись, ми передамо це питання в виконавчу службу.

Також зараз ми займаємось проведенням моніторингу охорони культурної спадщини. Що це таке? Представники управління перевіряють наявність охоронних договорів, облікової документації, стан охоронних зон. Наші фахівці знаходять власників, співвласників і дають припис про розробку охоронного договору. Якщо це не буде зроблено, матеріали передаємо в прокуратуру, а далі – суди.

Так, нещодавно займались вул. Соборною. Оглянули Спасо-Преображенський собор, який, до речі, досі не має статусу пам’ятника архітектури національного значення, будівлю «Комерційного банку» на вул. Соборній, 37, та «Жіночу гімназію» на вул. Соборній, 39. Проведені візуальне обстеження та фотофіксація стану будівель, перевірка чинної документації, пов’язаної з ними. За результатами обстеження визначено, що Спасо-Преображенський собор та Жіноча гімназія знаходяться в задовільному стані та належно використовуються, однак будівля Комерційного банку – в занедбаному стані та потребує реставрації. У висновку зазначено, що по будівлях Спасо-Преображенського собору та Комерційного банку відсутні охоронні договори, а Жіноча гімназія потребує оновлення охоронного договору.

Ото ж цією роботою потрібно займатися, щоб нашим нащадкам лишились справжні пам’ятники архітектури, а не лише спогади та фотографії.

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: