Депутати звільнили “Сумитеплоенерго” від штрафних санкцій за несвоєчасну оплату оренди

18.11.2023

Сумська міська рада звільнила ТОВ “Сумитеплоенерго” від штрафних санкцій за несвоєчасну оплату оренди цілісного майнового комплексу Сумської ТЕЦ та теплових мереж.

Таке рішення прийняли депутати на сесії 17 листопада.

Ідеться про те, що товариство “Сумитеплоенерго”, яке орендує у громади міста комплекс Сумської ТЕЦ та теплових мереж, невчасно сплачує місту орендну плату. Загалом у бюджеті міста Суми на 2023 рік заплановано надходження 60 млн грн від оренди цього комплексу.

В обґрунтуванні рішення міська рада посилається, зокрема, на лист Торгово-промислової палати України від 28 лютого 2022 року про визнання повномасштабного російського вторгнення форс-мажорними обставинами.

Директорка департаменту фінансів Сумської міськради Світлана Липова, яка є одночасно й депутаткою міської ради, письмово заперечувала проти прийняття такого рішення. У висновку департаменту фінансів ідеться про те, що “Сумитеплоенерго” не повідомило вчасно Сумську міську раду про настання форс-мажорних обставин, а тому не може бути звільнене від штрафу за несвоєчасне внесення орендної плати до міського бюджету.

У коментарі Суспільному Світлана Липова повідомила, що єдиною з депутатів проголосувала проти цього рішення.

Управління комунального майна Сумської міськради у письмовій інформації до проєкту рішення зазначило, що відсутні підстави для звільнення підприємства від сплати штрафних санкцій за неналежне виконання договору оренди.

Директор ТОВ “Сумитеплоенерго” Дмитро Васюнін, який також є депутатом міської ради (як і Липова від “Батьківщини”), так прокоментував Суспільному звільнення його підприємства від штрафних санкцій: “Існує діючий тариф на послугу постачання гарячої води. Чинний тариф, датовано 2019 роком, така ж ситуація і по опаленню. Був мораторій щодо зміни тарифів на період ковіду, тепер діє мораторій на період військового стану. Фактично підприємство має джерело для сплати орендної плати близько 4 млн, а отримує рахунок на сплату близько 7 млн 200. Відповідно має місце прострочка стосовно сплати орендної плати. Має місце певний касовий розрив. Ми, оптимізуючи свої видатки, сплачуємо майже вчасно орендну плату, але просили міську раду скасувати штрафні санкції”.

“Для того, щоби сплачувати зараз орендну плату, підприємство вимушено заборгувати постачальникам відповідну суму коштів. Ми сплачуємо орендну плату місту, але попросили хоча би скасувати пеню”, — зазначив Дмитро Васюнін.

Згідно з інформацією управління комунального майна, щомісячна плата за оренду комплексу Сумської ТЕЦ та теплових мереж становить понад 7 млн 390 тис. грн.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: