Хто і навіщо спиляв у міському парку Сум молоді дерева?

26.11.2023

Більшість мешканців Сум дуже прискіпливо відносяться до вирубки дерев. Як тільки починаються такі роботи, неважливо де – на вулиці, на прибудинкових територіях багатоповерхівок, відразу до журналістів звертаються люди з проханням з’ясувати, чи законні вони.

Отож масова вирубка американських кленів у міському парку не могла пройти повз пильного ока містян:

– Дерева поспилювали дуже дивно, – розповідають мешканці вулиць Набережної р. Псел, Берегової, 1, будинки яких розташовані в кінці парка ім. Кожедуба. – Знесли клени, біля стоянки і старого русла Псла, вздовж доріжок йде велика вирубка. Спиляли молоді американські клени, гілля великими купами поклали на газонах, а старі дерева, з величезними зламаними гілками – залишили стояти далі. Ну, хоча б гілки прибрали, які висять на цих деревах, бо якщо такий «подарунок» навіть просто зачепить, а не впаде на людину, травми неминучі. Нас цікавить, чи законна ця вирубка? Чи обстежувались дерева, які спиляли? Скільки дерев прибрали? І чи будуть вивезені гори гілля з парку. Можливо, забрали лише товсті стовбури, які пішли на дрова, а смітник так і залишиться «прикрашати» місцевий ландшафт?

Усі ці питання переадресували у дві інстанції – до департаменту інфраструктури міста Сумської міськради і в державну екологічну інспекцію.

Інспектори надали відповідь швидко. Вона зводиться до того, що була проведена перевірка, яка встановила, що роботи по видаленню зелених насаджень проводились згідно з планом робіт департаменту інфраструктури Сумської міськради. Члени комісії, яка створена при департаменті СМР на виконання постанови Кабміну і регламентує порядок видалення зелених насаджень з метою приведення територій у належний стан, склали акти обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню. Є акти обстеження насаджень від 5.10.2023 р. №1214. «Отже порушень вимог чинного природоохоронного законодавства на цій території не встановлено», – йдеться в повідомленні держекоінспекції.

Відповіді від департаменту інфраструктури, незважаючи на численні звернення, так і не дочекались. Проте сподіваємось, що незважаючи на те, що у відділі благоустрою працює тільки одна людина, а його головний спеціаліст зараз виконує обов’язки директора департаменту інфраструктури, у фахівців все ж таки знайдеться час, щоб подивитись, що робиться в міському парку і як виконані роботи з благоустрою на вказаній ділянці. Бо, здається, лежати цім горам гілляк до літа… І замість благоустрою парку наявне навпаки його захаращення, зламані дуже небезпечні гілки так і будуть висіти, а нові дерева не будуть висаджені. Так поступово колишня зелена перлина Сум замість зони відпочинку може перетворитися в занедбану територію для вигулу собак…

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: