Легенді сумської медицини Зиновію Красовицькому виповнилося б 100 років

27.11.2023

Сьогодні науковцю, доктору медичних наук, заслуженому лікарю України Зиновію Красовицькому виповнилося б 100 років.

«Чудовий. Добрий. Цікавий. Небайдужий. Він завжди був на передовій: і в роки військового лихоліття, і в мирний час: черевний тиф, дифтерія, геморагічні лихоманки, спалахи менінгококової інфекції… Він лікував і рятував, роблячи це без зайвого пафосу і піару. Красовицький – це була найвища проба. Більше, ніж професор. Більше, ніж лікар. Дякую Вам, Вчителю, за те, що Ви були і завжди будете в нашому житті…», – написала на своїй сторінці в соцмережах головний експерт управління охорони здоров’я з інфекційних захворювань Ірина Троїцька..

До місця останнього прихистку лікаря зі світовим ім’ям прийшли представники влади Сумської міської ТГ та медичної спільноти. На знак поваги та вдячності сумчани поклали квіти до могили й схилили голови у скорботі за непересічною особистістю та професіоналом своєї справи.

Що відомого про видатного медика? Народився Зиновій Красовицький 27 листопада 1923 року в м. С.-Буді на Сумщині. Після закінчення сумської школи у 1941 році був направлений на навчання до Куйбишевської військово-медичної академії. З 1943 року брав участь у боях як військовий фельдшер. Визволяв Україну і рідне місто Суми, Білорусь, Польщу й дійшов до Берліна. Особисто виніс з поля бою 178 поранених, при цьому сам отримав чотири поранення, найтяжче -у Берліні, у наслідок якого зазнав ампутації ноги.

При поверненні з війни продовжував навчання в Харківському медичному інституті, після чого був направлений на роботу в Суми. Завідував інфекційними відділеннями 2-ї та 4-ї міських лікарень, з 1976 року- інфекційним відділенням першої міської лікарні, яке згодом стало школою передового досвіду в Україні.

З. Й. Красовицького нагороджено срібною медаллю ВДНГ за успіхи у розвитку інфекційної служби. Паралельно прикладав чимало зусиль для реалізації своєї мрії — створення сучасної інфекційної лікарні, де наука і практика поєднувались би на рівні світових стандартів. Доклав чимало зусиль для заснування у 1992 р. лікувального закладу нового типу – центру з інфектології та медико-біологічних проблем в екології, який згодом набув статусу обласного закладу та перетворився на обласну інфекційну лікарню, яку Зиновій Красовицький очолював до 2000 року.

Останні роки життя Красовицький провів у Німеччині, куди переїхала вся його родина. Помер Зиновій Йосипович 22 серпня 2008 року. За його заповітом похований у Сумах.

shans.com.ua

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: