“Малювання дає відпочити від реальності”. У Сумах відкрилася виставка 9-річної художниці

27.11.2023

У Сумах відкрили першу персональну виставку 9-річної Ніколь Вихрової. В галереї “Костур” на Воскресенській, представили 32 роботи юної художниці.

Авторка робіт – 9-річна Ніколь Вихрова з Токарів на Сумщині.

“Колись у Фейсбуці я побачив роботи, які мене здивували. Виявилося, що ці роботи мало того що написані 9-річною дівчинкою, а й те, що це Верхньосироватський будинок творчості, що це дитина з села. Це мене змусило запропонувати зробити таку виставку”, – пояснює власник галереї “Костур” Роман Голуб.

Ніколь – вихованка гуртка “Чарівний пензлик” Верхньосироватського будинку дитячої та юнацької творчості. Її викладачка Валентина Карпенко розповіла, що дівчинка займається близько року.

“Ніколь дуже здібна дівчинка, вона розуміє з півслова. Тим більше її мама була моєю ученицею. Композиції виходять виразні, дуже гарно відчуває колір, змішує фарби майже професійно. Ми зразу робимо роботи на виставку, а роблячи роботу на виставку, опановуємо нові техніки: живопис, композицію. Живописні роботи в неї дуже гарні. Кожна робота від неї несе щось своє. І є роботи, які дуже глибокі”, – пояснює Валентина Карпенко.

На виставці представлено 32 роботи, кожна має нагороду всеукраїнського або міжнародного конкурсу мистецтв. Також батьки підготували альбом творчого шляху Ніколь, починаючи з двох років.

“Вона малює в мене з дитинства, тільки почала ручку тримати в руках – і почала малювати. Малює абсолютно всім: фломастерами, олівцями, маминими лаками, було що і паркан розмалювала, татову споруду, тільки відбудовану розмалювала фарбами, бо я відвернулася. Ми придбали картину за номерами, щоб вона спробувала. І я хотіла подивитися чи вона зможе це все малесеньке розмальовувати, на її техніку подивитися, на її спроможність. І побачила неймовірне, що вона набагато посидючіша, ніж я, і дуже акуратно робить це все в її 9 років”, – говорить мама художниці Ірина Вихрова.

“У мене всі улюблені картини, тому що в кожній – свій зміст, свій задум, тому мені подобаються всі її твори”, – додає тато Олександр Вихров.

Серед робіт є натюрморти, пейзажі, акварелі, графіка, портрети і автопортрети. Також Ніколь пробує себе у петриківському розписі.

“Я люблю малювати, мене це розслабляє, дає відпочити від реальності, заворожує”, – говорить художниця Ніколь Вихрова.

Першу виставку Ніколь назвали “Код нації”, оскільки в усіх роботах так чи інакше йдеться про Україну. Українська дизайнерка Юлія Перекрьостова говорить, що мотиви цих робіт можна використати для міжнародних модних показів.

“Найголовніше для художника, дизайнера – це надихатися. І сьогодні саме цей день, коли я отримала натхнення як художник. Мені сподобалися так деякі картини, що в мене виникла ідея створити капсульну колекцію в колаборації з Ніколь, зробити принти. Можливо, це будуть якісь дизайнерські футболки або піджаки, і їх показати на подіумах”, – говорить Юлія Перекрьостова.

Організатор виставки Роман Голуб каже: сподівається, що вона стане стартом для подальшого визнання юної художниці.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: