На Сумщині хочуть перейняти досвід США та Ізраїлю щодо арттерапії для ветеранів

28.11.2023

Про цілющу силу мистецтва та новітні методики, які можуть використовуватись під час немедичної реабілітації ветеранів в Україні та на Сумщині під час брифінгу в Офіційному медіацентрі Сумської ОВА розповів директор Департаменту культури, туризму та релігій Сумської ОДА Юрій Гладенко.

Під час виступу на брифінгу, який має назву «Галузь культури в умовах війни», Юрій Гладенко звернув увагу на важливу місію креативного сектору в питаннях реабілітації за допомогою мистецтва.

«Сучасні тренди показують, що поєднання медичної та немедичної реабілітації, тобто заходів з арттерапії, дозволяє більш якісно формувати умови для повернення людини до суспільства, знімати стресове навантаження. А якщо говорити про сімейну реабілітацію, це я маю на увазі й наших воїнів, які потребують більш якісних інноваційних підходів і саме такий метод як арттерапія дасть можливість зняти стресове навантаження, адаптуватися в суспільстві. Заклади культури і туризму дозволяють забезпечувати простий, більш безболісний перехід людини від військового до мирного часу», – говорив директор Департаменту культури, туризму та релігій Сумської ОДА.

За його словами, такий досвід є в Сполучених Штатах Америки, Ізраїлі. В Україні така практика вже є в Одесі, там в санаторних умовах відпрацьовується формат щодо поєднання медичної та немедичної реабілітації, тобто пів дня людина лікується, а ще пів дня проводить час в дозвіллєвому мистецькому форматі: відвідує культурні події, музеї, бере участь у майстер-класах тощо. І є підтвердження, що це працює.

«Є бажання відпрацювати цю методику і передати її нашим громадам. Тому зараз активно вивчаємо цей досвід, працюємо над тим, щоб навчити наших майстрів народної творчості деяким азам психологічних тонкощів і ділитися цим механізмом з громадами, – розповів Юрій Гладенко. – Адже ми знаємо, що мистецтво заспокоює, я би навіть сказав зцілює душу людини».

До речі, на Сумщині теж був подібний досвід проведення арттерапевтичних заходів. Так, у березні – липні на території області Громадською організацією «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО у Сумській області» за сприяння Сумського обласного науково-методичного центру культури і мистецтв за підтримки Українського ветеранського фонду реалізовано проєкт «Розробка інструментів арт-терапії для соціальної адаптації дітей воїнів «Хоробрий уїк-енд». Результатом цього проєкту стало створення та практичне апробування механізму соціального супроводу дітей ветеранів та загиблих воїнів на основі використання різноманітних засобів арт-терапії. І в межах проєкту був створений посібник, яким можуть користуватися наші громади.

«Кожен культурний заклад може долучитися, підучивши фахівців, і запроваджувати формат, під час якого ветерани разом зі своїми родинами зможуть відпочивати й отримувати послуги з немедичної реабілітації», – підкреслив посадовець. – Період зараз не простий для всіх, але ми шукаємо будь-які рішення, інструменти, механізми, щоб не лише утримувати заклади культури, а й розвивати галузь в цілому».

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: