“І летить над нашою головою ракета”. Як живуть люди Хотінської громади на кордоні з Росією

29.11.2023

Від села Кіндратівка Хотінської громади до Росії – 5 кілометрів. Там мешкає близько 400 людей. Понад 50 років мешкає у прикордонному селі й пані Надія. Жінка розповіла – багато людей через постійну небезпеку виїхали. Її сім’я, попри обстріли, виїжджати не збирається.

“Ми нікуди не підемо зі своєї домівки. Ми не залишимо її. Ми будемо тут стільки, скільки буде треба. Бо мені так здається, що я найбільш захищена у своєму домі”, – вважає Надія Випирайленко.

Як і в сусідніх громадах, спілкування з родичами в Росії для багатьох жителів Кіндратівки припинилося, розповіла пані Надія. “До війни – ось Єлизаветівка – 5 км, Глушкове – 20 км. У нас у цих населених пунктах дуже багато друзів. Це було колись. Наразі цього немає. Вони напали на нас і стали посилати ракети і обстрілювати нас градами, розбивати наші домівки, убивати людей. У нас є жертви – у Кіндратівці у нас убило молодого чоловіка”, – розказала жінка.

Російська армія пошкодила у селі приватні помешкання та будівлі, розповіла пані Надія. Жінка пригадала: “Влітку, ми з чоловіком білили хлів і летить над нашою головою ракета. Гул такий і ми нікуди не ховаємося. Це просто розпач. Я прилипла до землі й він біля мене. І ось біля нас як бабахнуло! А другий випадок був – кукурудзу пололи. І летить над нашою головою ракета. Це такий свист, це такий страх… Ми нікуди не ховаємось. Вони дошкуляють нам так, що немає сили. Постріли майже щодня. Коли це вдень, то не так страшно, а коли вночі… не знаємо роздягатися сьогодні чи ні, чи сидіти, чи виглядати. Чи куди бігти, чи куди йти”.

Переселенка з Рубіжного Ольга Очкур про своє життя в рідному місті під час війни згадує зі сльозами на очах. Каже: близько двох років минає, як зруйновано її домівку, відтоді мешкає у сестри. “Спілкуюся з нею, вона мені дуже рідна. Тікала від війни, а потрапила на війну”, – розповіла Ольга.

Зараз Хотінська громада продовжує перебувати у зоні бойових дій, зазнаючи обстрілів із території Росії, розповів голова громади Микола Торяник. “Кіндратівка обстрілюється майже кожного дня і вчора обстріл був, і сьогодні день ще не закінчився. Сьогодні там у більшої частини села немає світла, немає світла і в агрофірмі. Зараз займаються цим підрозділи обленерго”, – розказав посадовець.

За словами пані Надії, жителі села в умовах небезпеки пристосовуються зберігати свій звичний розклад життя та допомагати один одному, наближаючи перемогу. “Ми дуже згуртовані у нашому селі – подадуть руку допомоги, підтримають. І, щойно щось трапилось, люди поспішають на допомогу. Люди в нас трудящі й доброзичливі”, – підкреслила Надія Випирайленко.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: