Сумщина увійшла у сімку областей України, які попри війну, збільшили обсяги тестування на ВІЛ/СНІД

29.11.2023

Про ситуацію щодо ВІЛ-інфекції та СНІДу на Сумщині під час брифінгу в офіційному медіацентрі повідомив директор КНП СОР «Обласний клінічний медичний центр соціально небезпечних захворювань» Тарас Злиденний.

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом та у рамках проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» керівник закладу детально розповів про налагоджену роботу в лікувальних закладах Сумщини щодо профілактики та терапії ВІЛ/СНІДу, а також наголосив на важливості діагностики і проведення регулярних обстежень серед жителів області.

Так, за його словами, згідно з новими глобальними цілями UNAIDS «95-95-95», основні зусилля у світі спрямовані на те, щоб до 2030 року досягти цих трьох показників: діагностувати 95% з усіх ВІЛ-позитивних людей; забезпечити антиретровірусну терапію (АРТ) для 95% виявлених хворих; досягти придушення вірусу у 95% тих, хто приймає лікування.

Тарас Злиденний повідомив, що в області щорічно на ВІЛ-інфекцію обстежуються близько 40-50 тисяч осіб. У 2022 році Сумська область увійшла в сімку регіонів, які попри війну, збільшили обсяги тестування. Кількість проведених обстежень значно зросла порівняно з минулим роком. У 2022 році на ВІЛ було обстежено 49332 особи, а за 9 місяців поточного року вже обстежено 51690 осіб.

З початку року в області зареєстровано 127 нових випадків ВІЛ-інфекції, СНІДу – 42. Від ВІЛ/СНІДу за цей рік померла 21 особа, найбільш поширеними причинами смерті яких є туберкульоз, токсоплазмоз головного мозку, пневмоцистна пневмонія та важкі бактеріальні інфекції.

Наразі під медичним наглядом в області перебуває 1688 інфікованих осіб – це переважно люди у віці від 25 до 49 років. Вік найстаршого пацієнта – 80 років, наймолодшого – 1 рік 3 місяці, дитина народжена від ВІЛ-позитивної матері.

За словами Тараса Злиденного, ВІЛ-інфекція проходить 4 клінічні стадії і майже 56% осіб мають вже 3 або 4 стадію, а це говорить про пізню діагностику хвороби в Сумській в області.

«Тому дуже важливо регулярно обстежуватися. Будь-яке тестування на ВІЛ є скрізь безкоштовним, тож жителі міста Суми можуть звертатися у відділення профілактики боротьби зі СНІДом, що знаходиться за адресою вулиця Білопільський Шлях, 22», – звернув увагу він.

Крім того, надання послуг з обстеження та профілактики ВІЛ-інфекції, а також її терапії проводять в районах Сумщини як лікувальні установи, так і представництва профільних громадських організацій. Все це відбувається з дотриманням усіх умов конфіденційності.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: