Сумчан ошукали на кругленьку суму, пропонуючи роботу

30.11.2023

За допомогою до поліції звернувся 45-річний житель міста Суми, та повідомив, що в месенджері «Whatsapp» йому надійшло повідомлення про можливість заробити он-лайн. Перейшовши за посиланням в месенджер «Telegram», чоловік почав виконувати завдання на одному з сайтів, а саме викуповувати товари. Вкладені за це кошти поверталися йому назад з відсотками. Виконавши декілька успішних завдань, та увійшовши в азарт, громадянин перерахував грошові кошти в сумі 8395 грн на вказані йому банківські картки. На цьому весь його заробіток і скінчився: гроші зникли.

Інший сумчанин, 28-ми років, розповів поліцейським про те, що йому у месенджері «Telegram» написала невідома на ім’я Марина, яка запропонувала он-лайн роботу, а саме перейти за посиланням на вказані сайти, зареєструватись та купити товари. Після чого заявник почав перераховувати власні кошти, загалом 18 300 гривень, для купівлі товару на невідомі йому банківські картки. Після перерахування, гроші нібито зарахувались на рахунок заявника на сайті, і з цього рахунку він вже оплачував обраний товар. Після цього чоловік здійснював повернення товару на сайт, а йому на рахунок сайту нібито нараховувалась сума на 20% більше. Та от біда, гроші нібито десь і є, а от отримати і повернути назад чоловік не може.

Ще одна 40-річна сумчанка, написавши заяву до поліції про шахрайство, повідомила правоохоронців, що за подібною схемою, «викупляючи за власні кошти та повертаючи назад товар з доплатою», здійснила купівлю віртуального товару на суму 1580 гривень, але гроші їй назад не повернули та заблокували у «Telegram».

Молода жителька Шостки, у тому ж месенджері знайшла групу під назвою «Відео робочі групи», де потрібно було виконувати різні завдання. Наприклад, «пролайкати публікації в “Тік ток” та зробити скриншоти». Два дні жінка сумлінно виконувала завдання та нібито отримувала кошти на рахунок. Потім їй повідомили, що треба додати свого ментора та написати код рекомендації, після чого вона почала працювати з якимось віртуальним «Олегом», який запропонував заробити на одному з сайтів та переказати на банківську картку гроші в сумі спочатку 15 800 гривень, а згодом ще 46 000 гривень. Довірлива жінка виконала все це, і її заблокували, не повернувши назад гроші.

В таку ж халепу потрапив і 29-річний чоловік у Сумах. У месенджері «Whatsapp» йому від невідомого надійшла пропозиція додаткового заробітку: потрібно було лиш, всього на всього, перераховувати кошти на надані номери банківських карток з подальшим поверненням їх вже з відсотком. Чоловік переказав гроші в сумі 158 000 гривень на наданий йому номер банківської картки, але грошей назад, звісно ж не отримав.

Молода жителька Охтирки в телеграм-каналі, після sms спілкування з невідомою особою, аби заробити грошей, «повинна була ставити “лайки” різним готелям, що були відображені на Гугл-карті». Нібито й заробіток десь там нараховувався, та хотілося більшого. Наче знаючи про це, невідомий «роботодавець» у переписці запропонував жінці поповнити особистий рахунок для більшого заробітку, на що та погодилась та почала переказувати гроші на вказані їй банківські картки. Загалом жінка перевела невідомо кому 98 700 гривень, і звісно ж залишилася без грошей.

За всіма заявами про злочини у поліції відкрили кримінальні провадження за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Правоохоронці радять громадянам перш ніж перераховувати невідомо кому свої гроші, хоч трохи думати і пам’ятати стару приказку, що безкоштовний сир буває лиш в мишоловках.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: