Межиріцька шовковиця претендує на звання «Європейське дерево року»

30.11.2023

ГО «Екосфера» визначила 13 дерев для національного відбору на участь у міжнародному конкурсі «Європейське дерево року». У голосуванні може взяти участь кожен, проте братимуться до уваги тільки унікальні голоси.

Минулого року Україна вперше взяла участь у цьому конкурсі, представивши яблуню-колонію з Сумщини, якій вже понад 220 років. Всього за яблуню-колонію проголосувало понад 14 тис. людей. За результатами конкурсу українське дерево посіло третє місце, поступившись тільки польському Дубу Виробнику та словацькому Драконячому Дубу.

Цьогоріч ГО «Екосфера» проводить національний відбір українських дерев з унікальними історіями.

Жителів Сумщини просять підтримати й проголосувати за «Межиріцьку шовковицю» — одну з найстаріших шовковиць України (Межиріч, Сумська обл.).

У звичайного сформованого дерева висота сягає не більше 15 м, висота ж Межирицької складає 21 м, а обхват — 6,16 м. Площа 0,02 га.

Дрібні, зібрані в колосся квітки шовковиці можуть бути чоловічими або жіночими (дводомними), але на деяких (однодомних) рослинах можуть водночас розкриватися і ті, й інші, саме на Межирицькій шовковиці. Вік цієї шовковиці вже понад 350 років. За місцевою легендою наприкінці 17 століття казенним коштом намагалися виростити сади шовковиць для розведення шовкопрядів.

Проголосувати за «Межиріцьку шовковицю» можете за лінком: https://forms.gle/4kDzkKUSbyhBuyJJA

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: