На посаду начальника Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Сумській області націлився кандидат із Полтавщини

01.12.2023

Стало відомо, що державне Агентство з відновлення та розвитку інфраструктури України шукає в свою команду начальників служб відновлення та розвитку інфраструктури в п’яти регіонах, зокрема й на Сумщині. Офіційна інформація про це з’явилася 22 вересня, а вже за місяць після оголошення конкурсу вийшла публікація про проведення перевірки кандидатів на відкриті посади з прізвищами претендентів. Серед них – уродженець Полтавщини Іван Іванович Смага, якого розглядають на посаду начальника Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Сумській області. Варто зауважити, що інші кандидатури на сайті Державного агентства по нашому регіону навіть не значаться, тобто ні про який вибір не йдеться – конкуренції немає. Також видається підозрілим, що заява про проведення перевірки написана громадянином Смагою Іваном Івановичем 31 жовтня, тобто на 11 днів пізніше дати публікації, на відміну від інших кандидатів по інших структурам.

Як так сталося та чи справді немає більше претендентів на дану посаду?

Під час робочого візиту на Сумщину ані  голова держагентства з відновлення Мустафа-Масі Найєм, ані його заступники не повідомили про зміни керівництва у найближчій перспективі. Також не було озвучено нарікань щодо роботи діючого керівника Івана Романюка та загалом стосовно регіонального представництва.

Відповідаючи на питання щодо ефективності служби відновлення  на Сумщині, Мустафа-Масі Найєм сказав, що відсутнє розділення агентства від регіональних служб, всі працюють результативно.

«Ми працюємо як єдина команда. Якщо брати зріз по країні, то по сфері закупівель для капітального будівництва за цей рік, з усіх державних органів наші служби на місцях – це стосується не тільки Сумської, а й Харківської, Херсонської, Одеської та інших,   найкращі», – зазначив посадовець.

Не мають нарікань на роботу регіонального представництва і на місцях. Зокрема, спілкуючись із очільником агентства, виконавець будівельних робіт по проєкту «Тростянець» Андрій Біцак сказав, що не має жодних зауважень і задоволений співпрацею з організацією.

Діючий керівник служби відновлення та інфраструктури у Сумській області Іван Романюк коментувати ситуацію відмовився.

Щодо кандидата, який націлився на посаду керівника, – 40-річного Івана Смаги, то виникає купа питань. Починаючи з того, що людина знаходиться в іншій області – Лубнах, на Полтавщині,  не знає специфіки нашого прикордонного регіону,  розташування і стану доріг, масштабів інфраструктури, закінчуючи нефаховістю і тим, яким способом він намагається  отримати бажане крісло.

Наразі Іван Смага працює менеджером з об’єктів міжнародної гуманітарної організації, має дві вищі освіти за спеціальностями «інженер-електрик» та «інженер електрозв’язку», що, очевидно, не є профільними для роботи у службі відновлення. Крім того, не має чоловік і необхідного управлінського досвіду, як було передбачено умовами конкурсу.  Усе це викликає сумніви щодо відповідності кандидата вимогам конкурсу до посади керівника. Незважаючи на перелічені факти, він уже проходить спецперевірку, що зазвичай передує призначенню.  Втім, кадрове рішення ще не прийняте, а голова агентства з відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа-Масі Найєм неодноразово заявляв про нульову толерантність до корупції, про що вчергове нагадав, перебуваючи на Сумщині.

«Ми ні з ким не домовляємося, немає ні в кого ніяких преференцій, домовленостей і так далі», – наголосив очільник відомства.

Нагадаємо, цьогоріч вперше за історію незалежності Сумська область отримала з державного бюджету безпрецедентну суму  – більше двох мільярдів на відновлення зруйнованої ворогом інфраструктури, із них 820 мільйонів передбачено на 9 проєктів, що реалізуються державним агентством відновлення та розвитку України.  Тож в інтересах Сумщини, аби конкурс на посаду очільника регіональної служби     пройшов прозоро, незаангажовано та з дотриманням чинного законодавства.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: