У Сумах влаштували свято для дітей з інвалідністю

01.12.2023

У Сумському обласному центрі комплексної реабілітації дітей та осіб з інвалідністю організували свято “Зустріч друзів”.

Пані Олена — мама дітей з інвалідністю. Жінка розповіла, що до реабілітаційного центру звернулися через труднощі дітей з мовленням та розвитком. “Ми ходимо рік у центр і вже стало краще. Ми почали говорити мама, тато і прагнемо інші слова повторювати”, — говорить жінка.

Павло говорить, такі заходи необхідні, адже малечі потрібно якомога більше спілкуватися з ровесниками. З його слів, люди не завжди толерантні до дітей з інвалідністю: “Вбачають, що діти якісь не такі, як всі, з різних причин не розуміють, що діти особливі і потребують особливого ставлення”.

“Безбар’єрності немає, я б сказала. Кожна сім’я, кожна родина з такими дітьми стикається з дуже великими проблемами. По перше, це ставлення, як до батьків і до дитини. Ми виходимо, до прикладу, вона може запищати або заплакати. Вже ставлення інше, дивляться, яка дитина”, — розповіла пані Олена.

За словами директорки комунальної установи Олени Сущенко, такі заходи – традиційні. Вони допомагають дітям з інвалідністю адаптуватися в суспільстві.

“В центрі надаються послуги діткам з інвалідністю, також дітям, які належать до групи ризику. А з листопаду 2023 року ми надаємо послуги дітям, які постраждали в період воєнного стану. Наш центр – це система комплексної реабілітації. Ми надаємо послуги з медичної, фізичної, психолого-педагогічної, соціально-побутової реабілітації. Тобто вибудувана повністю система комплексної реабілітації дітей від нуля до 18 років”.

Впродовж року послугами закладу скористалися 916 дітей з інвалідністю, розповіла Олена Сущенко.

suspilne.media

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: