Сколіоз у дітей: причини, профілактика і лікування

01.12.2023

Сколіозом, точніше сколіотичною хворобою, називають деформацію хребта, яка може викликати структурні зміни тазових кісток та грудної клітини. Якщо патологію не виявити вчасно та не лікувати належним чином, вона неодмінно буде прогресувати з часом, викликаючи порушення в роботі серцево-судинної і дихальної систем, всього опорно-рухового апарату.

Важливо розрізняти структурний сколіоз та сколіотичну поставу. В останньому випадку плечі і кути лопаток знаходяться на одному рівні, якщо дитина докладає зусиль, напружує м’язи спини. В стані розслаблення ж наявні ознаки викривлення. Такий стан є дефектом постави. Його можна виправити укріпленням м’язів. Якщо ви помітили у малюка проблеми з поставою, дитячий ортопед в Veselka.Clinicбуде радий надати консультацію та підібрати метод корекції. Це більш ефективно і безпечно, ніж використання «бабусиних» методів.

Причини і симптоми патології

Сколіотичне викривлення хребта може бути спричинене кількома основними факторами.

Вроджені проблеми. Якщо на стадії внутрішньоутробного розвитку були неправильно сформовані хребці або весь стовбур хребта.

Синдромальні патології. Генетичні та нервово-м’язові захворювання (геміплегія, ДЦП, дисплазія сполучної тканини тощо) здатні викликати проблеми з поставою та хребтом.

Ідіопатичні (невідомі) причини. Часто пов’язані з психологічними чинниками. Наприклад, високі дівчата часто соромляться свого зросту, тому викривлюють поставу, аби менше виділятися серед однолітків.

До факторів ризику належать носіння дитиною важкого рюкзака (особливо на одному плечі), травми хребта, малорухливий спосіб життя, а також ожиріння. Якщо діагноз встановлений, лікар зобов’язаний розробити план лікування, навіть якщо хвороба знаходиться на легкій стадії.

Серед симптомів захворювання: частий головний біль, оніміння кінцівок, біль у спині, плечах, руках, асиметричність тіла (різна висота сідниць, ліктів, лопаток, плечей).

Профілактика і лікування

Батькам варто докласти зусиль аби попередити розвиток сколіозу або інших дефектів опорно-рухового апарату дитини. Для цього необхідно привчити малюка слідкувати за поставою, а за потреби м’яко виправляти її. Важливо правильно підібрати висоту столу і стільця. Бажано придбати для малюка ортопедичний матрац (після консультації з лікарем) та відповідні подушки. Використовуючи власний приклад, привчіть дитину робити зарядку, вести активний спосіб життя.

Якщо патологія вже розвинулася, а відхилення від норми становить не більше 20 градусів, застосовують консервативні методи терапії. Викривлення в межах 20–40 градусів до плану лікування додають корсети Шено. Якщо ж деформація становить 40 градусів і більше, це пряме показання до операції.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: