На Сумщині затвердили план протиепізоотичних заходів на 2024 рік

05.12.2023

Під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Сумській обласній державній адміністрації розглянули питання щодо профілактики та протидії інфекційним хворобам тварин та птиці, які можуть нести загрозу здоров’ю людей.

«Попри військовий стан, ми маємо координувати питання профілактики та моніторингу інфекційних хвороб, які можуть призвести до спалаху захворювань серед людей», – зазначив, відкриваючи засідання, перший заступник начальника обласної військової адміністрації Тарас Савченко. – Хоча ми розуміємо, що в умовах, коли є обмежений доступ до лісів внаслідок забруднення їх вибухонебезпечними предметами, коли є заборони на здійснення мисливської діяльності, це зробити нелегко».

За його словами, на території Сумщини були зафіксовані протягом року випадки захворювання диких тварин, зокрема, на сказ. Тому під час засідання комісії необхідно не лише затвердити обласний план протиепізоотичних заходів за на 2024 рік, а й доручити всім районам підготувати та затвердити плани й дотримуватися їх. Щоб, попри воєнний стан, на Сумщині була благополучна ситуація щодо інфекційних хвороб тварин та птиці, які можуть нести загрозу здоров’ю людей.

Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Віктор Науменко повідомив, що завдяки профілактичній роботі Держпроспоживслужби в Сумській області став очевидним спад спалахів сказу тварин на теренах області протягом останніх 5-ти років (2019 – 19 випадків  сказу, 2020-11 випадків  сказу, 2021- 2 випадки, 2022 – відсутні випадки сказу, також слід відмітити, що в жовтні місяці поточного року на території м. Суми виявлено 1 випадок сказу лисиць.

Поряд з цим існує і багато інших небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб тварин та птиці, які можуть призвести до захворювання і людини, це такі, як: африканська чума свиней, грип птиці, сибірка, туберкульоз, бруцельоз, лептоспіроз, трихінельоз тощо.

«Щорічно формується план протиепізоотичних заходів по профілактиці основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Сумській області, згідно якого планується проведення лабораторних досліджень біоматеріалу від домашніх та диких тварин і птиці. А також профілактичні щеплення проти сибірки, сказу та інших хвороб. Але, враховуючи наш складний час, є ще й ряд проблемних питань, над якими треба зосереджено попрацювати, щоби не допустити спалахів небезпечних хвороб та відповідного їх поширення», – підкреслив він.

Тож під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Сумській обласній державній адміністрації було погоджено «План протиепізоотичних заходів основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Сумській області на 2024 рік.

Крім того, доручено головам РВА, Державним надзвичайним протиепізоотичним комісіям при районних державних адміністраціях та виконкомах міських, сільських, селищних рад, Північному міжрегіональному управлінню лісового та мисливського господарства, користувачам мисливських угідь всіх форм власності, Управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Головному управлінню Держпродспоживслужби в Сумській області:

–  забезпечити, на безпечній території, проведення обліку чисельності мисливських тварин в мисливських угіддях;

– визначити та затвердити безпечні площі мисливських угідь для обрахування необхідного об’єму біологічних засобів і планування залучення технічного, людського ресурсу зацікавлених сторін, з метою проведення пероральної імунізації проти сказу диких м’ясоїдних тварин наземним розподілом принад з вакциною;

–  з метою здійснення заходів, направлених на профілактику сказу та мінімізацію ризиків для здоров’я людини, активізувати роботу щодо реагування на випадки появи диких тварин, зокрема лисиць в населених пунктах та не допускати утворення місць «проживання» їх у закинутих будівлях, присадибних ділянках тощо.

Читайте нас також у ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: